Så länsar tjuvarna din bil medan du handlar

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar går nu ut med en varning till alla som ger sig ut i julhandeln. Enligt försäkringsbolaget finns en risk att drabbas av tjuvar som använder en störningssändare som blockerar signalen mellan din fjärrstyrda nyckel och bilens låsanordning. Det är framför allt parkeringsplatser vid stora köpcentrum som ska vara riskområden.

Bevakar p-platsen

Tjuvarna har uppsikt över parkeringsplatserna och håller utkik efter personer som lämnar varor i bilarna och sedan går tillbaka för att handla. Med störningssändare kan de blockera låsningen från 25 meters avstånd. Du märker ingenting och på några sekunder kan tjuven länsa din bil.

– Förvara först och främst inte julklapparna i bilen eftersom det lockar fram tjuvarna. Var extra uppmärksam och se till att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter via dörrhandtaget att bilen har gått i lås, Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Komplicerat försäkringsärende

Om du får inbrott i bilen är det hemförsäkringen som kan ersätta dina stulna saker.

– Men eftersom störningssändarna inte lämnar några synliga brytmärken kan det bli ett komplicerat försäkringsärende. Det blir problematiskt eftersom det är kunden som ska göra troligt att det skett ett inbrott säger Susanne Fagerberg.

Lämna ett svar