Nya Volvo XC90: Så viktig blir den för Volvos framtid

Volvo är i full färd med att färdigställa modellen XC90 som ska visas på bilsalongen i Paris i september. I går eftermiddag lyckades spionfotografer i Norrland fånga den på bild under tester på en svensk sjöis. Nya XC90 är den första helt nya bil som Volvo bygger sedan kinesiska Geely köpte företaget från Ford, och det är den bil som kommer att spela nyckelrollen i planerna på att rädda kvar Volvo på den viktiga marknaden i USA.

Helt färdig i september

Men det här handlar om mer än bara en ny suv och om amerikanska bilköpare. Den tekniska grunden till nya XC90 är företagets nya plattform som fått namnet SPA. Den här plattformen kommer att ligga till grund för en hel radda nya modeller framöver, bland annat Sverige-favoriten Volvo V70 som väntas bli utbytt inom en inte allt för avlägsen framtid. Även en ny S80 – som är mycket viktig på den snabbt växande kinesiska marknaden – kommer att byggas på plattformen.

Volvo har tidigare visat upp två konceptbilar för att skvallra lite om hur man tänker med formspråket som ska ligga till grund för XC90 och andra kommande XC-modeller framöver. Ytterligare en konceptbil ska visas på salongen i Genève om en månad. Men det är först i Paris i september som Volvo har tänkt sig att visa en helt färdig bil.

Avslöjar inte allt

De färska bilderna från Norrland visar en maskerad bil, ännu vill biltillverkaren inte helt avslöja hur XC90 kommer att se ut. Men till skillnad från de konceptbilar som visats upp handlar det här om en riktigt stor bil, det blir tydligt om man tittar på de personer som färdas i bilen. Av allt att döma kommer det att finnas plats för en tredje sätesrad, vilket alltså kommer att göra bilen sjusitsig.

Den XC90 som säljs i dag har varit med länge, redan 2002 lanserades modellen. Den nya bilen ser, trots sin maskering betydligt modernare ut. Intrycket är bredare. Motorhuven är längre och inte lika bullig. Fronten är lägre.

Ny motorfamilj

Förra året presenterade Volvo en helt ny motorfamilj som ska driva framtidens Volvobilar. De så kallade VEA-motorerna – Volvo Engine Architecture – är fyrcylindriga och på sikt ska de fem- och sexcylindriga maskinerna som nu finns i bilarna fasas ut.

Några av de nya motorerna har tillsammans med en nyutvecklad åttaväxlad automatlåda redan introducerats i ett par modeller. I nya XC90 och andra bilar som ska byggas på plattformen kommer VEA-motorerna att få samverka med elmotorer, bland annat kommer det en plug-in hybrid, har Volvo tidigare avslöjat.

Börjar säljas nästa år

Säkerhetssystemen uppdateras också. Bland annat ska Volvos fotgängarskydd i XC90 kunna upptäcka människor i mörker. Bilarna ska också gå att få med teknik som upptäcker och undviker viltolyckor, bland annat med älgar och rådjur.

Kommande Volvo XC90 ska finnas till försäljning tidigt nästa år.

Expressen har sökt Volvo för en kommentar.

Lämna ett svar