Jan-Erik Berggren: Inga tvivel om att Volvo satsar stort

Volvo har en tydlig strategi som ska leda fram till nya XC90. Tre konceptbilar ska visas och vi har sett två, på salongerna i Frankfurt och Paris. Den tredje rullar Volvo fram i Genève om en månad. Konceptbilarna ska kittla lite och få oss nyfikna.

Volvo har utvecklat en ny skalbara plattform för sin nya familj av lite större familjebilar. Och Volvo har utvecklat en ny motorfamilj och en ny växellåda. Kryddat med ännu lite mer säkerhet hoppas Volvo att nya XC90 blir en ny världssuccé.

Liknar konceptbilen

Bilderna här intill visar vissa likheter med konceptbilen från Detroit, XC Concept. Den långa motorhuven, bakljusen – fler likheter är det inte. Men så var också XC Concept en tvådörrars coupé-suv och nya XC90 blir en stor suv med plats för sju personer.

Vi kan också se proportionerna på överhäng bak och fram samt jämföra mått på personerna i bilen får att få en aning om bilens höjd.

Och det råder inga tvivel om att Volvo satsar stort.

Vågade formknep

Maskeringen kan inte heller dölja att Volvo inte vågar sig på några extravaganta formknep. Det blir en bli med något sportigare linjer än dagens XC90 men också en bil som har likheter med flera av konkurrenterna. Vissa har redan kommenterat att det finns likheter med nya BMW X5.

Jag hoppas ändå att Volvo vågar lite mer. Konceptbilarna har fått mycket beröm och allt för ofta fegar tillverkarna ur när det är dags för slutprodukten.

Mindre variant

Att bilderna visar att Volvo bygger en stor XC90 talar för att vi kommer att få se en minst en mindre variant. Volvo fortsätter självklart med XC60-serien men det finns plats även för XC40 och en XC20. Konkurrenterna BMW och Audi skäms inte för att bygga modeller som är mycket nära varandra i storlek – och här måste Volvo följa efter.

Volvos nya XC90 är den viktigaste bilen som byggts i Torslanda på över tio år. Förra generationen XC90 blev en dundersuccé – speciellt i USA – och det är precis det Volvo längtar efter och behöver i dag.

Lämna ett svar