Nya EU-regler ska stoppa bränslefusk

Förra året publicerades forskning som beställts av EU. Resultaten visade att upp emot en tredjedel av de sänkta CO2-utsläppen hos nya bilar i Europa kan förklaras med tekniker som biltillverkare ägnar sig åt i laboratorierna. Ett par exempel som nämns är igentejpade dörr- och fönsterspringor och att orealistiskt släta vägbanor simulerats i testerna.

Skillnader mellan simulerade tester och verkligheten handlar inte bara om förbrukning och CO2. Enligt ett politiskt dokument som publicerades förra året kan de så kallade NOx-emissionerna – luftförorenande kväveoxider – vara upp till fem gånger högre i verkligheten än i biltillverkarnas tester.

Täppa till kryphål

Målet med de nya reglerna är att täppa till de kryphål som biltillverkarna hittat för att få de angivna förbruknings- och utsläppssiffrorna närmare verkligheten. De nya regler som nu förbereds ska bland annat tvinga tillverkarna att testa sina bilar på riktiga vägar.

I en intervju med Reuters berättar en anonym företrädare för EU-administrationen att ett förslag på en testmetod som kan bli världsstandard förväntas inom kort. Detta förslag måste först godkännas av EU:s medlemsstater.

Lämna ett svar