Ny testbana ska göra Volvos framtid krockfri

Volvos vision är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo från och med år 2020. Därför är det också de aktiva säkerhetssystemen – där bilen automatiskt ser till att undvika och mildra trafikolyckor – som ligger i fokus på nya testanläggningen AstaZero utanför Borås.

Anläggningen består av flera olika testmiljöer. Band annat ska bilarnas system kunna testas på stadsgator, huvudleder, flerfiliga motorvägar och i vägkorsningar.

– Vi kan simulera alla typer av verkliga trafiksituationer. De flesta testbanor har mer begränsade möjligheter, säger Pether Wallin, vd vid AstaZero.

Rörliga hinder

Bilarna kan också testas med mängder av olika rörliga hinder i trafiken. Utöver andra bilar kan man testa systemens samspel med bland annat fotgängare, cyklister, motorcyklister, djur och bussar. Avancerade tester och höga farter genomförs för säkerhets skull med robotar bakom ratten.

– Bilar som agerar på egen hand kan låta som science fiction, men mycket teknik finns redan framtagen och utvecklingen går oerhört fort. Det är ju faktiskt människor som vållar olyckor, inte halka eller dimma. Kan vi eliminera den mänskliga faktorn, kan vi också eliminera antalet olyckor, säger Pether Wallin i ett pressmeddelande.

AstaZero ägs av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och Chalmers, men har bland andra Volvo, Autoliv och Scania som samarbetspartners och finansiärer.

Lämna ett svar