Miljöbilspremie kan vara på väg att ta slut

Den så kallade supermiljöbilspremien på 40 000 kronor betalas ut till alla som köper bilar som släpper ut högst 50 gram CO2/km. Efter en tuff början har försäljningen av supermiljöbilar tagit fart på allvar.

Bilbranschens egen organisation Bil Sweden spår att det kommer att säljas cirka 4 500 supermiljöbilar under 2014. Men enligt Bil Swedens undersökningar så kommer inte premien att räcka till alla som vill köpa en supermiljöbil – om inte regeringen ger ytterligare anslag.

Bör gör uttalande

”Ytterligare tilldelning av medel till supermiljöbilspremien kan exempelvis ske i samband med tilläggspropositionen i höst, men regeringen bör alltså redan nu göra ett uttalande att samtliga nyregistrerade supermiljöbilar i år kommer att få premien”, skriver Bertil Moldén i ett öppet brev som går ut i dag till olika politiker – bland annat till miljöministern Lena Ek.

Enligt Bil Sweden delar Transportstyrelsen bilbranschens analys om att regeringes premiepott riskerar att ta slut i höst.

Enligt statistik från Transportstyrelsen hade totalt 1 391 premier hittills i år till ett värde av 55 640 000 kronor. Under hela 2013 betalades 1 546 premier ut till ett värde av 61 840 000 kronor.

Lämna ett svar