Hyundai ix35 FC EV: Vätgas bäst för miljön

En ­vätgasdriven bil är egentligen en elbil – fast med längre räckvidd. ­I stället för en klump batterier finns en stor vätgastank som förser en bränslecell med bränsle för att producera el. Du åker så att säga runt med ett litet elverk under huven.

Och det där med miljövänlighet kan också diskuteras – för det går att framställa vätgas från fossil naturgas vilket gör hela poängen med vätgas som fossilfritt bränsle. Men vätgas kan produceras relativt enkelt och till låg kostnad utan att blanda in fossila grundämnen som ger CO2-utsläpp någonstans i kedjan.

Så för enkelhetens skull förut­sätter vi att vätgasen är så kallad grön vätgas.

Längre räckvidd

Fördelen jämfört med dagens ­elbilar – Tesla undantagen – är att en bil med bränslecell får en klart längre räckvidd. Och den är inte lika känslig för kyla. ix35FCEV är ­testad ner till minus 25 grader. Det som händer när det är kallt är att ­bränslecellen fungerar sämre.

Så länge bilens kylare och ­värmare klarar av att hålla rätt ­arbetstemperatur på bränsle­cellen så fungerar den – år efter år, mil ­efter mil. Den enda livslängds­begränsningen på ix35 är vätgas­tankarna som i dag ”bara” klarar tankning motsvarande cirka 60 000 mils körning.

En titt i vårt bildarkiv skvallrar om att bilar med bilar med ­bränsleceller och vätgastankar har funnits i åtminstone 15 år. ­Vätgas har varit framtidens bränsle i många, många år.

Och det finns fortfarande betydande problem – främst vad gäller finansieringen.

Enligt Vätgas Sverige behövs det drygt 450 miljoner kronor för att bygga ett 30-tal mackar på strategiska platser runtom i Sverige. Först när de finns kan det bli fart på försäljning av fordon.

Priserna kan sjunka

Bränslecellen är också dyr men bilföretagen – som Hyundai och Toyota – säger att priserna kommer att sjunka om fler köper bilarna. Att en ix35 kostar 1,5 miljon kronor före subventioner är förstås ohållbart i längden.

EU gillar vätgas som driv­medel och bistår gärna med pengar till projekt för produktion eller ­byggen av mackar. Det vanliga är att ett ­vettigt projekt får 50 procent av ­investeringen av EU.

Men det återstår alltså närmare 250 miljoner kronor för att få fart på vätgas-Sverige. Hittills har ingen av de stora aktörerna – som oljebolag, energibolag eller regeringen – vågat satsa.

I dag finns det tre ix35 FCEV i Sverige och Hyundai hoppas på en total kapacitet på 10 000 bilar 2016. Toyota viskar om serieproduktion av vätgasbilar under tidigast 2015.

Så vätgas kommer att vara fram­tidens bränsle i några år till.

Lämna ett svar