Google tar fight med Apple i bilbranschen

På bilsalongen i Genève presenterade Apple sitt operativsystem för bilar döpt till CarPlay. Bland annat Volvo kommer att använda CarPlay i sina kommande modeller. Och fler andra biltillverkare har också valt CarPlay som operativsystem för informations- och underhållningssystem i bilen.

Nu vill Google köra ifatt Apple. Tillsammans med Audi, GM, Honda och Hyundai har Google utvecklat Google Auto Link och Google väntas presentera nyheten på Google I/O-konferensen i San Francisco den 25-26 juni.

GAL kommer att göra det möjligt att styra funktioner i Android-telefoner från bilen och ge en smartare sammankoppling mellan telefon och bil. Eventuellt kommer Google också att avslöja vilken bilmodell som blir först med det nya operativsystemet.

Inleddes 2005

Redan 2005 inledde Google ett samarbete med flera biltillverkare. Audi och Hyundai har redan i dag system i sina bilar som använder Googe Maps och Google-sök. Google väntas också presentera en lösning som gör hela bilen till en Android-enhet med egen uppkoppling till internet.

Apple avslöjade under Genèvesalongen att CarPlay kommer att visas i nya Ferrari FF Grand Tourer och tillverkare som arbetar tillsammans med Apple är Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes och Volvo.

Lämna ett svar