Importera bil: Steg 1-5

1.Scanna internet

När du väl bestämt dig för vilken bilmodell du vill ha börjar det kanske viktigaste arbetet – som också tar längst tid: framför datorn på internet. De två största bilförsäljningssajterna i Europa är mobile.de samt autoscout24.de. Det finns även blocket-versioner i andra länder där subito.it är den italienska. I Holland finns gaspedaal.nl som scannar flera andra inhemska bilförsäljningssajter.

2. Rätt utrustningspaket

På de här sajterna finns i det närmaste oändliga möjligheter att specificera vilka tillbehör du är ute efter. Läderklädsel, diesel, navigation och dragkrok för att nämna några. Ett bra tips är att klicka i ”schecksheftgepflegt” – det vill säga att bilen servats enligt servicebok.

3. Privat eller bilfirma

Fördelen med en privat säljare är precis som i Sverige att bilen oftast är aningen billigare. Hos en bilfirma går det att kolla in hemsidan och göra en okulär bedömning huruvida det handlar om en seriös bilhandlare eller ej (precis som det finns mer eller mindre trovärdiga bilfirmor i Sverige).

4. Jämför priserna

Jämför sedan priserna i Europa med motsvarande svensksålda bil på exempelvis blocket.se samt bytbil.se. Europriset omvandlar du lätt på till exempel valuta.se. Är skillnaden tillräckligt stor för att det ska vara lönt att åka till Europa går man vidare.

5. Granska bilen via datorn

Har serviceboken följts? (ofta finns det bilder på serviceboken med stämplar) Kolla noggrant på alla bilder, ju fler och detaljerade bilder desto lättare är det för dig att bilda dig en uppfattning om repor, bulor, nyansskillnader i lacken efter omlackering osv. På carfax.se kan du med den aktuella bilens chassinr (kallas WIN-nr i Tyskland) kontrollera om vissa riskfaktorer. Till exempel avvikande mätarställning.

Lämna ett svar