Importera bil – så gör du steg för steg

Att importera bilen från Europa behöver inte nödvändigtvis vara en bra affär. Vissa bilmodeller kostar ungefär lika mycket i Tyskland, Italien eller Holland som här hemma i Sverige.

På andra bilmodeller är däremot prisskillnaderna stora – och för dig som är påläst och kan tänka dig att lägga ett par dagar på ett europaäventyr finns det fina pengar att spara.

En fördel med Europa är att utbudet av bilar är gigantiskt mycket större än i Sverige. Flera hundra miljoner människor i Europa jämfört med 9,5 i Sverige säger allt och det går därmed att specificera nästan på pricken vilken extrautrustning du vill att bilen ska ha.

Se upp med fallgroparna

Att importera bil kräver dock en hel del arbete och det gäller att veta vilka fallgropar man ska se upp med.

En av detaljerna man ska ha med i beräkningen är att den importerade bilen – om du någon gång ska sälja den – betingar ett något lägre pris än en ”svensksåld”.

Oklart varför egentligen – att en Volvo XC90 som körts fem år på saltade vintervägar i Stockholm ska vara 10-20 000 kronor mer värd än en välskött tysk dito där det i princip aldrig saltas några vägar är svårt att förstå.

Ändå är den många sköna tusenlappar billigare i Europa och det kan man som köpare dra nytta av.

Autobahnsliten, ja – visst kan det vara så, men samtidigt kör många bilägare hetsigt även hemma i Sverige. Det gäller att vara på sin vakt och undersöka bilen ordentligt innan köpet – både här hemma och utomlands.

Flera orsaker till billigare bilar

Orsakerna till att bilarna är billigare i Europa är flera. Bland annat har motorstarka och exklusiva bilar med mycket utrustning högre fordonsskatt i Tyskland, Italien och Holland.

”Superbollo” heter straffskatten på lyxigare bilar med högre utsläpp i Italien medan den heter BPM i Holland.

Köper du bilen från Holland och exporterar den till Sverige kan den tidigare ägaren eller bilfirman få tillbaka en rätt stor summa när du registrerat bilen i Sverige.

Det kan handla om så mycket som 12-20 000 kronor. Pengar som gör att du kan pressa priset ordentligt på bilar i Holland!

Detta gäller dock bara bilar som är registrerade första gången från 2007 och framåt.

Generellt sett går det att spara mer pengar genom att importera bilen i de högre prisintervallerna kring 150 000 kronor och uppåt.

Kostar 5-7000 kronor att importera

Kostnaden för att importera en bil specificerar vi i faktarutan här intill men generellt sett brukar det kosta omkring 5-7000 kronor. Ibland mer, ibland mindre bland annat beroende på hur billigt lågprisflyg det går att hitta samt hur många övernattningar det kan bli fråga om.

Är du riktigt cool köper du bilen utan att ha sett den och skickar hem den med transportbåt- eller lastbil för några tusenlappar.

Men då tar du en stor risk.

Lämna ett svar