Importera bil: Steg 6-10

5. Granska bilen via datorn

Har serviceboken följts? (ofta finns det bilder på serviceboken med stämplar) Kolla noggrant på alla bilder, ju fler och detaljerade bilder desto lättare är det för dig att bilda dig en uppfattning om repor, bulor, nyansskillnader i lacken efter omlackering osv. På carfax.se kan du med den aktuella bilens chassinr (kallas WIN-nr i Tyskland) kontrollera om vissa riskfaktorer. Till exempel avvikande mätarställning.

6. Ta kontakt med säljaren

Här är det bäst att ringa i stället för att mejla till att börja med – det visar säljaren att du är seriöst intresserad av bilen. Ställer språket till det i kommunikationen mellan dig och säljaren går det sedan att mejla frågorna i stället med hjälp av till exempel google översättning. Men börja med telefonkontakt för att visa ett uppriktigt intresse.

7. Var specifik i frågorna

Är bilen i bra skick – får oftast svaret bra. Fråga i stället om det finns skador på motor, bucklor eller repor på karossen, skador, märken, fläckar på inredningen, fungerar all elektronik och så vidare. Var detaljerad. Som du frågar får du svar. Glöm inte att fråga om bilen besiktats.

8. Försäkring

Kontrollera vad bilen kommer att kosta att försäkra hos ditt försäkringsbolag. Även om varor och tjänster ska behandlas lika i Europa brukar det skilja mellan premien på en privatimporterad bil kontra en svensksåld.

9. TüV

Om den importerade bilen köps i Tyskland är det bra om den undersökts av TüV. Det står för Technischer Überwachungsverein som är en organisation med målet att skydda människor och miljö mot faror. De kontrollerar mycket noggrant allt från fordon till fabrikanläggningar. Har ”din” importbil godkänt av TüV kan du lita på att den är i ordning.

10. Pruta och gör upp affären

Om du är så pass nöjd med svaren på dessa frågor är det dags att börja jobba för att få ner priset redan per telefon eftersom det är svår förhandlingssits när du väl gjort den långa resan ner till Europa.

Som alltid är det bra att kunna motivera varför du vill betala ett visst pris. Är det en dyr service på gång? Repor eller bucklor som måste lagas? Dåliga däck?

Du kan låta säljaren göra lite av prutjobbet genom att fråga vad lägsta priset är. Ge sedan ett bud några tusenlappar under och vips så möts ni någonstans i mitten.

Skulle det vara så att du hittar ett fel när du undersöker bilen på plats som säljaren missat är det läge att pruta ytterligare.

Lämna ett svar