Så kan kaffe bli ett framtidens bilbränsle

Det är forskare på ett universitet i Bath som lyckats framställa biodiesel från rester av kaffe. Enligt forskarna, vars forskning presenteras i en artikel i brittiska Daily Mail, ska 10 kg avfall från kaffekvarnen räcka till två liter biodiesel. Avfallet motsvarar vad en genomsnittlig brittisk kaffebar kastar varje dag och enligt forskarna ska det vara möjligt att enkelt få fram biodiesel direkt vid kaffebutiken.

Biodiesel och etanol har länge ansetts vara framtidens bränsle och flera tillverkare har försökt att få fram bränslet med hjälp av matavfall. I Brasilien används rester av sockerrör och i södra Europa används avfall från vinproduktion.

Svårt med ekonomin

Men hittills har det varit svårt att få ekonomi i tillverkningen av biodrivmedel. Nu menar forskarna i Bath att det är möjligt med hjälp av resterna av alla kaffedrickande. Totalt förbrukas cirka 8 miljoner ton kaffe varje år och 20 procent ska kunna återvinnas till bränsle. Förutom avfallet fram kaffebarerna ska det också gå att använda avfall från kafferosterierna.

Redan för fyra år sedan tillverkades den första Carpuccinon. Den bilen kördes enbart på rostade kaffebönor men beräkningar då visade att det kostade 25 till 50 gånger så mycket att köra bilen på bönor jämfört med bensin.

Lämna ett svar