Svenska Bil >> bränslen >> alternativa bränslen >> Content

Alternativen till Motorsmörjning Oil

Varje motorfordon kräver någon sorts smörjolja för att säkerställa att dess komponenter glider och roterar tillsammans utan att skada sig själva eller motorns övriga delar. Vanligtvis är smörjolja tillverkad av oljeprodukter, men på senare år en push har skett mot att finna alternativ som är förnyelsebar och snällare mot miljön. Även om den stora majoriteten av motoroljor är fortfarande petroleum-baserade, några alternativa smörjoljor finns. Poly alfaolefiner

Poly alfa-olefiner (PAO) upptäcktes vid försök att härleda bränsle från oljeskiffer eller avfallsbränsle. De gav en utmärkt bas för smörjoljor. Dessa oljor hade en bättre värmeöverföringsförmågan än mineralbaserade olja, såväl som ett mycket större temperaturområde. Under 1970-talet, var PAO ses som en livskraftig möjlighet, men ett par stora syntetiska varumärken visat sig ha dåliga biverkningar och PAO-baserade oljor var alla men övergav. Men på senare år har dessa smörjmedel har kommit tillbaka till bred användning, och är den vanligaste typen av syntetiskt smörjmedel.
Poly-OLESTRAR

Poly-ol ester smörjmedel kom först till bred användning inom flygindustrin. Dessa motoroljor är plast-baserade, och är stark och tålig, kunna stanna inne i en motor för hela dess livslängd. Dessa smörjmedel har också utmärkta värmeöverföringsegenskaper och ett stort temperaturområde. Emellertid poly-ol esteroljor är också dyra. De används främst inom racing. Canola-baserade motoroljor

rapsolja glidmedel har visat ett stort löfte som en möjlig konkurrent till
syntetiska motoroljor. I tester har de visat sig ha en hög motståndskraft mot tryck i förhållande till syntetiska oljor, samt låta mindre friktion och en ökning med 5 procent i bränsleekonomi. Canola-baserade motoroljor priset också mycket konkurrenskraftigt med andra typer av motoroljor.
Högoljesolrosolja

högoljesolrosolja är en annan "biolube," det är , biologisk dimsmörjare, som har visat ett stort löfte i test. Solrosolja inte riktigt matcha prestandan hos syntetiska oljor, men studier gjorda på 1990-talet visade solros närmar deras prestanda, och överträffade mineralbaserade oljor i utsläpp, bränsleekonomi och motorslitage. Solrosolja hade de bästa resultaten när det blandas med annan typ av olja som kallas ester olja. Esteroljor kommer från reaktioner mellan alkoholer, syror och vatten.
Re-Raffinerade smörjoljor

Re-raffinerade smörjoljor är fortfarande mineral-baserade, men återvinns från redan används motoroljor. Förutom att helt enkelt ta bort föroreningar, innebär processen att omraffinering använd motorolja också avlägsnande av kemiska orenheter. Re-raffinerad olja kan prestera lika bra som jungfruolja, och ibland ännu bättre.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/alternative-fuels/134489.html

Previous:
Next:

alternativa bränslen

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.