Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Hur man kör en stick-skift Truck

Köra ett stick-skift lastbil är inte så svårt som det först kan verka, även om praktiken kommer att krävas för dig att utveckla dina färdigheter med en manuell växellåda. Timing är viktigt när man kör en pinne skift eftersom du har att välja rätt tid att flytta. Koncentration är också viktigt eftersom du kommer att behöva växla upp eller ner och samtidigt hålla ett öga på vägen. Instruktioner
1

Få in i lastbilen, placera din högra fot på bromsen, som du skulle med en automatisk växellåda. Placera din vänstra fot på kopplingspedalen. Släpp parkeringsbromsen om det har ställts in.
2

Tryck ned kopplingspedalen ner helt med din vänstra fot och starta trucken. Håll kopplingspedalen nere, flytta växelspaken i första växelläge (eller omvänt, om säkerhetskopiering) och långsamt släppa kopplingen. Om lastbilen rycker eller motorn stannar, tryck på kopplingen igen och lägga i friläge (den positionen i mitten av växelspaken diagrammet, där ingen växel är ilagd) innan du startar bilen och flytta in i första växeln eller vända igen.

3

Tryck gasen lätt när du har helt släppt kopplingen och de redskap du har skiftat in har anlitat. Om säkerhetskopiering, fortsätt tills du når den punkt där du kan börja röra sig framåt och sedan trycka på bromsen för att stoppa. Tryck kopplingen helt, växling till första växeln och släpp kopplingen långsamt, trycker på gasen när växeln har skiftat.
4

Titta på din hastighet och lyssna till ljudet av motorn. När motorn blir högt (vilket innebär att du närmar toppfarten för växel du är i) på runt 10 mph, släpp gasen och trycker på kopplingen. Växla till det andra växelläget och sedan börja släppa kopplingen när du använder gasen lätt. Om trucken stannar, trycker kopplingen i friläge för att starta om den innan man övergår till första växeln igen.
5

fortsätta att lyssna på motorn medan du tittar på din hastighet. När motorn börjar bli högt igen (på runt 20 mph), upprepa koppling och gas åtgärder för att flytta in i tredje växeln. Växla igen när motorn blir starkare på runt 35 mph för fjärde växeln. Om din bil har ett femte eller sjätte växeln, kan du flytta in dem när motorn blir högt liksom.
6

Tryck kopplingen vid inbromsning för att koppla aktuell växel och sedan justera växel till ett lämpligt för din hastighet (första växeln för under 10 mph, tvåan 10 till 20, tredje växeln för 20 till 35 eller fjärde växeln för över 35) innan du lyfter bort foten från kopplingspedalen. Om kommer till ett fullständigt stopp, växling till neutralläge och sedan upprepa processen du använde tidigare för att flytta till första växeln.
7

Lyssna på din motor för att veta när man ska växla ner. När motorn börjar bli tyst, förskjutning i den näst lägsta växeln (med din hastighet som en guide men ändå få en känsla för ljudet av din bil).
8

Shift i friläge när du stoppar din lastbil , dra åt parkeringsbromsen så att trucken inte rullar när du har stängt av motorn. Sätt trucken i första eller omvänt, stänga av trucken och släpp kopplingen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/148539.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.