Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Manuell växellåda Tutorials

Manuell (eller standard) sändningar har funnits så länge som bilar har. Medan många människor väljer att köra automatiska bilar, manuella växellådor ger dig mer kontroll över hur du kör. Förstå hur dina manuell växellåda fungerar kan göra stor skillnad inte bara i att reparera och modifiera din bil, men också i hur du kör det. Hur en manuell växellåda fungerar

När du kör din manuell växellåda bil, måste du välja vilken växel din sändning är i. Vad detta betyder är att du berättar överföringen hur, exakt, är det tänkt att kanalisera kraften motorn genererar dina drivhjulen. Detta fungerar på samma sätt oavsett om du har en framhjulsdriven, bakhjulsdrift, fyrhjulsdrift, eller fyrhjulsdriven bil, även om logistiken kan variera beroende på modell och /eller tillverkare.

Kugghjulen i din sändning liknar de dreven på en 10-växlad cykel, bara de är slutna, och de direkt kontakt med varandra --- det finns ingen kedja ansluter dem över en vidsträckta rymden. För att bättre förstå hur din manuell växellåda fungerar, ta din 10-växlad cykel för en åktur, och vara uppmärksamma på vad som händer när du byter växel. Lägre växlarna bra för att få din cykel går i lägre hastigheter, och ge mer vridmoment till hjulen för att få dem att gå från en punkt. Högre växlar är bättre för utrullning när du har nått en högre hastighet. Dina ben kommer att märka direkt att du spilla mindre energi för att upprätthålla din fart.

Nu när du har haft erfarenhet av att vara en framåt-rörelse motor, kanske du förstår lite bättre hur din manuell växellåda och motorn arbetar tillsammans. Lägre hastigheter kräver högre vridmoment för att komma igång, precis som med din cykel. Däremot, vid högre hastigheter, är mindre energi krävs --- och du kan direkt styra hur mycket stress du sätter på din motor genom att flytta den till en högre växel vid högre hastigheter. Lägg märke till hur din RPM sjunker när du gör detta? Det är därför (se referens 1).
Hur man kör en manuell växellåda bil

En stor skillnad mellan din cykel och din manuell växellåda bilen är att din cykel spelar " t har en koppling. Kopplingen underlättar växling mellan växlarna. Lägg märke till klumpbildning buller och känsla som händer när du byter växel på din 10-växlad cykel? Kopplingsbackarna förbjuder det från att hända när du kör din manuell växellåda bil --- så länge du använder den på rätt sätt.

Olika motorer har olika "sweet spots", där du får mest valuta för minsta energiförbrukningen. Att köra din bil på ett så effektivt sätt som möjligt kommer att kräva att du betalar uppmärksamhet med alla dina sinnen. Lyssna på motorn --- Låter det som den kämpar? Du är i en för hög växel för hastigheten att du kommer. Titta på din varvräknare, det ska bekräfta vad du hör. Engagera din koppling, knacka lätt på gasen, och växling till en lägre växel --- sedan lyssna på din motor spinna glatt. Är dina varvtal för högt, kanske till och med närmar redline? Engagera din koppling, uppväxling, och lätthet på gasen för att komma att nålen tillbaka ner i ett mindre stressat sortiment för din motor.

När engagera din koppling, gör det smidigt. Lätta på och av tills du lär känna egenskaperna hos din bil. Som en tumregel, alltid trycker ned kopplingen när du byta växel --- om det är nedväxling eller uppväxling. Låt inte kopplingen inkopplad längre än du måste, eller du kommer att bära den ut. I början kanske du vet inte hur länge du måste hålla kopplingen inkopplad medan flytta, och det är OK --- med erfarenhet, kommer du att lära dig vad din bil föredrar, och du kommer att bli en bättre förare för det.
Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/148145.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.