Vad är CDI tändning Motorcyklar?

CDI står för kapacitiv urladdning tändning, en typ av elektroniskt tändsystem som används av de flesta motorcyklar byggda efter 1980. En CDI tändning är oftast mer tillförlitlig och kräver mindre underhåll än de äldre mekaniska kontaktpunkt av typen tändningar som använts tidigare. Syftet med en kondensator

I hjärtat av en CDI tändning är kondensatorn, ett litet batteri-liknande komponent som lagrar elektrisk energi under en kort tidsperiod. Till skillnad från ett batteri, vilket kräver långa laddningscykler att nå sin maximala effekt, kan en kondensator lagrar och släpper sin energiförsörjning nästan omedelbart. Det är denna ultra-snabb operation som gör motorcykel tändsystem för att arbeta vid höga varvtal.
Grundläggande användning

CDI tändsystem består av en CDI box, som innehåller kondensatorn, en diod och en elektronisk omkopplare, och ett par trådringar som styrs av en magnet fäst vid motorcykelns svänghjul. Eftersom magneten passerar över den första spolen, är en elektrisk ström skickas till CIU lådan, som är förd genom dioden och lagras i kondensatorn. När magneten passerar den andra spolen, är en andra ström sänds till växeln i CDI box, släppa kondensator förråd av energi till tändspolen. Denna cykel upprepas vid varje motorvarv.
Fördelar och nackdelar

karaktären av en CDI tändning ger en nästan underhållsfri ridvana, särskilt jämfört med de äldre punkter-typ tändsystem. Poäng-typ tändningar påverkades av slitage, vilket kräver att ryttaren att ständigt justera punkter för att bibehålla korrekt tändningen. CDI tändningar behöver sällan justeras, eftersom majoriteten av systemet är tillverkad av solid-state-komponenter som inte rör sig. Emellertid var poäng-typ tändningar lätt och billigt utbytbar, till skillnad från en kostsam, mer komplex CDI-baserat system.
CDI-Motordrivna motorcyklar

Idag CDI tändningar är en gemensam komponent på de flesta moderna motorcyklar och skotrar. Medan en CDI tändning är mer än kapabla att hantera nästan alla ridning situation, har många högpresterande sportmotorcyklar flyttas bort från grundläggande CDI setup, utan i stället att använda datoriserade styrenheter. Detta är främst till följd av den ständigt ökande uteffekter från dessa snabba modeller, av vilka många kräver momentana förändringar av motorns tändning timing.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111705.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.