Hur man ställer Suspension på din Sportbike Motorcykel

Korrekt justera din sportbike suspension för din vikt är avgörande för att maximera prestanda för din motorcykel. Oavsett om du har mäldsuspension eller har investerat tusentals i en eftermarknad installationen, måste du åtminstone justera förspänning /sag för din vikt. Den här artikeln innehåller en översikt av denna enkla, men ofta förbisedd, procedur. Saker du behöver
Motorcykel (denna artikel förutsätts att du rider en sportbike) katalog Ett par vänner för att hjälpa är trevligt, en vid minsta
Papper och penna för att skriva ner siffrorna Review, en linjal denna åtgärd i metriska (millimeter)
Visa fler instruktioner
1

RIDER SAG är avståndet suspensionen komprimerar under tyngden av ryttaren på cykeln, i växel, i ridningen position. Målet är att ställa in (för både den bakre upphängningen och den främre hjulupphängningen) våren /chock förspänning så att vi har den optimala Rider Sag. Dessutom vill vi en optimal FRI SAG, som är avståndet suspensionen komprimerar under tyngden av cykeln ensam, utan alla ryttare. Slutligen vill vi mäta stiction, vilket är variansen i suspension komprimering som är hänförlig till friktion fjädringskomponenter. Om tanken på stiction låter förvirrande, läsa på och det kommer att vara mycket tydlig när du tar mätningarna
2

BAKFJÄDRING:. Börja med bakvagnen. Först måste du mäta Full förlängning. Utan ett center stativ, måste du stödja cykeln av fotpinnarna eller har dina medhjälpare lyfta cykeln. Du vill ha för cykelns svingarmen att falla och sträcker sig fritt och fullt. Sedan mäta från en specifik punkt på din axel mutter till en specifik punkt på hjälpram eller bakre karosseri. Har samma person åtgärd varje gång, och vara mycket exakt. Kanske sätta en bit tejp på svansen ovanför Axel och markera en linje på den så att du kan mäta från samma punkt. Om din kropp fungerar är ras plast och är lite tunn, försöka hitta en plats på hjälpramen istället. Du vill att dina mätningar att vara mycket noggrann. Alltid ha samma person ta varje mätning (för att säkerställa enhetlighet).
3

Sedan behöver du mäta bakvagn Gratis Sag, vilket är det sag av cykeln under sin egen vikt. Om du skulle helt enkelt stå upp cykeln och mäta det, skulle du få inkonsekventa siffror eftersom bakvagnen skulle bosätta sig i något olika lägen varje gång. Detta beror på att klibbning i suspensionen. Att redovisa stiction, måste du ta två mätningar och genomsnitt två. Först, med cykeln vilar på sin egen vikt och någon som stöder den i fronten för att hålla den nivån, tryck ned hårt på baksidan och låt den jäsa upp mycket långsamt /försiktigt tills den stannar. Ta en mätning när det lägger sig. Därefter lyfter på svansen och sedan låta det lösa tillbaka ned mycket långsamt och försiktigt. Mät igen i detta läge. Vanlig dessa två för att få din gratis Sag. Skillnaden mellan dina två mätningar är det bakvagnen stiction. Om stiction är mer än ca 5 mm på baksidan, det är för mycket stiction och du bör ha fjädring service.
4

Slutligen måste du mäta bak Sag fjädring Rider. Detta sker precis som du mätte Gratis Sag, men med dig sitter på cykeln (i full växel, i en aggressiv körställning). Återigen måste någon stödja fronten. Då har din hjälpare som tar mätningarna tar de två mätningarna att redovisa stiction. Följ samma procedur som du gjorde för Free Sag. Återigen, vara mycket exakt.
5

Klicka på bilden för exempel nummer. För bakvagnen, är dessa siffror du vill se ... ~ 5-10mm Free Sag och ~ 30mm Rider Sag. Naturligtvis kommer din faktiska mätningar skiljer sig åt, men det är den typ av sag du vill se, i slutändan.
6

att justera din Rider Sag, variera chocken förspänning genom att vrida den stora kopplingen som pressar mot den bakre chock våren. Du kommer förmodligen behöva ett speciellt verktyg för att vända denna koppling, och det kommer att kräva avsevärd kraft sedan våren är under stor press
7

FRAMFJÄDRING:. På din framgaffel, är det samma process . Du vill mäta från en fast punkt på gaffeln (för USF, eller upp och ner gafflar) eller styrhuvudet. Använd tejp för att markera en linje, om det hjälper. Och mäta mycket exakt, precis som du gjorde för den bakre.
8

För USF främre ändar, kan du också använda en uppsättning bromsok att bara mäta det inre gaffel röret (glänsande krom area) på gaffel. Detta är det enklaste stället att mesure om du har USF gafflar.
9

För framgafflar, du skjuter för ~ 15-20mm Free Sag och ~ 35mm Rider Sag.
10

att justera din Rider Sag på framsidan, variera gaffeln förspänning genom att vrida de stora muttrarna på toppen av varje gaffel röret. Var säker på att du justerar varje rör i samma riktning med samma belopp. Oroa dig inte om det inte är exakt samma, men försök att hålla dem likvärdiga.
11

Beträffande stiction på framsidan, vi höra av fjädringen gurus som helst> 10mm är en röd flagga. Observera att detta är för Free Sag stiction. Vid mätning Rider Sag, och gaffeln är mer komprimerad, ser du förmodligen mer stiction, och det är okej.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/106226.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.