Hur wheelie din motorcykel

I den här artikeln beskrivs hur du bakhjulet din motorcykel eller sportbike. Överklagandet av ridning wheelies kan bara förstås genom att faktiskt göra dem själv. Det är bara enormt kul. Men det bär med sig en avsevärd risk. Så redskap upp, ta din tid, och låt inte din kul att förvandlas till en dyr och smärtsam accident.Note att i de flesta jurisdiktioner, wheelies är olagligt och du kan möta valfritt antal laddningar om du utför sådana stunts på allmänna vägar. Välj en lämplig plats, och en lämplig tidpunkt. Viktigast, redskap upp. Detta är egentligen inte tillämplig på någon form av motorcykel, men framför allt för hämmad tillväxt eller hög risk ridning. Full läder, hjälm, handskar och stövlar ... du kommer inte att bli ledsen. Slutligen, ta din tid som du lär. Börja smått, går långsamt, och du kommer bli förvånad över hur snabbt du framsteg. Saker du behöver
Motorcyle (företrädesvis en sportbike eller en standard, kryssare och touring cyklar kommer att bli mycket svårare att åka på bakhjulet på grund av vikten) katalog Skyddsutrustning (läder, full-face hjälm, handskar, stövlar)
Lämplig väg (företrädesvis icke-offentliga, borta från trafik och hinder)
Visa fler instruktioner
1

först säkra en lämplig plats, ett säkert område bort från folk, hinder, trafik, etc. Nästa, se till att du är inriktad upp som du bör alltid vara ... företrädesvis läder, men säkerligen helansiktshjälmen, handskar och stövlar. Du bör redan vara ganska bekväm på cykeln du rider. Om cykeln är nytt för dig, få lite plats tid innan du tar på wheelies. Det är perfekt för att lära /öva wheelies på en mindre cykel, eller till och med en dirt bike. Om du precis har börjat med detta på din nya CBR, GSX-R, R6, R1, osv ... ta det lugnt. Att ABS plast är löjligt dyra.
2

Till att börja, vill du få bekväm med att lyfta framhjulet bara lite ... precis Lofting framsidan och sedan försiktigt låta det lösa. Målet är att inte bara få bekväm med fronten kommer upp, men också att ha full kontroll, och att vara mycket smidig. Inte snöa in på asfalten framför dig, men titta ut och framåt.

För att komma igång, få en rullande start på första växeln och sedan smidigt men raskt rulla på fullgas. Din front bör lyfta när du korsar strömmen bandet för din cykel (ca 6000-8000 RPM för de flesta sportbikes). För de flesta sportbikes, behöver du inte dra eller ryck fram, och du behöver inte studsa eller våren gafflarna. Om din cykel vägrar att lyfta, kan du behöva stänga av gasen för att tvinga gafflarna för att komprimera en bit, sedan raskt åter öppna den för att fjädra upp fronten.

Fronten kommer upp, smidigt lätt tillbaka throttle. Hugger inte gas och slam fronten på trottoaren. Det är inte bara upprörande för dig och cykeln, det är ett säkert sätt att tidigt ha dina packboxläckage. Öva jämn kontroll av gasspjället. Det är den enskilt mest värdefulla verktyg på din motorcykel (och det är verkligen inte begränsat till wheelies).

Öva denna typ av Power-on, mycket låg wheelie, många gånger. Du vill bara knappt få fram från marken, håll den en bit, sedan försiktigt lösa det. Du kommer att upptäcka att du kommer att hålla accelererande och du kommer så småningom slut på varvtal, så vara säker på att det avgöras innan det händer. Och igen, fortsätta leta upp och framåt.
3

När du har låg effekt wheelie mycket smidigt under kontroll, upprepa samma procedur, men låt fronten till loft bara en fot eller två högre. Få bekväm med den känslan, och som tidigare fokusera på smidigt och vara i full kontroll. Kom ihåg att hålla tittar upp och ut. Som en försiktighetsåtgärd, och i syfte att bilda en god vana för senare, hålla din högra fot svävade över den bakre bromspedalen. Senare, i fall du lyfter fram för hög och måste lösa det, kan du använda bakbromsen för att spara loopa cykeln.
4

Som du öva ovan, kommer du att märka att du fortsätter att accelerera (och slut på RPM). Detta händer eftersom du måste använda accelerationen av cykeln för att hålla fronten lyfts. Och det är lite av ett problem, eftersom du inte kan bara fortsätta att accelerera. Så småningom måste du byta redskap, som du säkert kan göra under wheelie, men som bara förlänger problemet. Så du har två val: Du kan antingen reglera cykeln innan du får slut på varvtal (eller när du gör), eller så kan du ta fram upp till balanspunkten (högt nog att du behöver inte fortsätta att accelerera för att hålla upp framsidan).

Detta kommer att kräva en hel del övning, så gå långsamt och förväntar inlärningsprocessen att ta tid. Det är inte något du kommer att behärska på ett enda (eller ens några) sessioner. Som ni framsteg, ser du att du kan rida en respektabel wheelie utan att någonsin nå balanspunkten, men du kommer alltid att vara begränsad av varvtal på din cykel (givetvis kan du växla, men det är verkligen inte säkert att vara zoomar tillsammans på bakhjulet på 100 mph). Så när du tränar, känner för att balanspunkten, men alltid den bakre bromsen. Och när du kommer närmare, och dina wheelies är högre, faktiskt trycker ner bromsen och få en känsla för hur mycket tryck det tar och hur det känns på cykeln. Öva höja fronten med spjäll och trycka bromsen för att sänka den.
5

Genom att nu du har lärt dig att wheelies handlar om gasreglage. Det är mycket subtil, men det är viktigt att du behärskar detta i syfte att kontrollera loftet, den wheelie, och landningen. Du får också lära dig den kontrollen är begränsad med framhjulet väders. Du kan fortfarande vända, men inte mycket effektivt. Luta din vikt betydligt till ena eller andra sidan. Experimentera med detta för att se hur mycket (eller hur lite) du kan variera riktningen på din egen cykel.
6

När du har övat ovan för många sessioner och har bra komfort med det, nästa du 'll vill utforska kopplingen upp wheelie. Använda kopplingen är verkligen den enklaste och mest effektiva sättet att inleda wheelie. Om du bara rulla gasspjället som du har gjort, använder du en hel del av varvtal, avstånd och hastighet bara för att få framhjulet lyfts. Men genom att använda kopplingen, kan du ta snabbt fronten uppåt, och kan göra det på kortare tid /sträcka, och i allmänhet vid lägre hastigheter. Dessutom, kan du lättare få fram väders i 2: a eller 3: ans växel, även om din cykel saknar befogenhet att driva wheelie (enbart gas) i dessa redskap.
7

att börja clutch-up wheelies , från en rullande start i 2: ans växel vid ca 5,000-7,000 RPM, utan rulla av gasen, ta kopplingen i ungefär halvvägs (egentligen inte behöver dra det hela vägen tillbaka), sedan bara låta det gå. När du tar i kopplingen till halvvägs läge, din RPM vilja rev upp ett par tusen, så att när du släpper kopplingen, finns det en våg av energi och uppåt kommer fram. Härifrån är det allt gasreglage ... mer gas för att lyfta mer, mindre för att stabilisera den. Återigen, hugger inte det tvärt om allt du vill är att lösa det lite, annars kommer du smälla fronten på trottoaren. Var beredd på fronten för att komma upp mycket mer abrupt och snabbt när du använder kopplingen. Tänk på att täcka bakbromsen. Experimentera med varvtal på din cykel.
8

När du har viss komfort med koppling-up wheelies, hittar du de är mycket lättare att köra. Härifrån är det bara övning och tid att lära sig att nå balans punkten (om du önskar). När du har bemästrat det, kanske du vill utforska stå upp på dina pinnar (snarare än att göra detta från en sittande ställning). Och för hardcore stunters, det finns många andra varianter. Men det är en annan fråga, antar jag (och en som jag varken kvalificerad eller benägen att erbjuda).
9

Så ha kul och ta det lugnt, och du hittar det är verkligen en hel del kul att leka med wheelies. Vara säker och smart om tid och plats. Håll inriktad upp. Och kom ihåg att bara ta din tid.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/106225.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.