Hur Inspektera Stötdämpare

Stötdämpare och fjäderben (spiralfjädrar och stötdämpare gått samman i en enda enhet) är säkerhetsanordningar ofta försummas att stöd i att hålla dina däck i kontakt med vägen vid alla tillfällen. Springs dämpa ett fordons färd, men utan stötdämpare för att dämpa fjädrarna 'kompression och expansion, skulle ett fordon hålla studsande efter ridning över ojämna gator eller sjunka ned i gropar. Eftersom stötdämpare är i ständig kontakt med väg skräp och drabbas av olika väderförhållanden, kan både yttre och inre skador orsaka fel stötdämpare. Inspektera stötdämpare på tillverkarens rekommenderade intervall är en viktig uppgift i att hålla din bil tryggt och under kontroll. Saker du behöver
domkraft
Lug nut skiftnyckel
Jack står
Droplight
Rena trasor
Visa fler instruktioner
1

Road testa fordonet för tecken på stötdämpare funktionsfel. Kontrollera om överdrivet studsande efter utslagning stötar - Detta signalerar att stötdämparna inte dämpning (begränsande) verkan av fjädrarna. Undermåliga bromsning och dålig hantering i varv kan vara en indikation på att däcken inte är god kontakt med vägen. Om fordonets front dips vid inbromsning, eller fordonets "knäböj" under acceleration, kan stötdämparna inte fungerar korrekt vid komprimering. Fordonet
2

Park och stänga av dess motor. Rock alla fyra hörn av fordonet separat genom att trycka ner på ändarna av stötfångarna. Vicka fordonet vid varje plats flera gånger och släpp den sedan. Observera hur många gånger fordonet studsar på egen hand. Om det studsar mer än två gånger innan han återvände till sitt ursprungliga läge, är dämpningen inte våren åtgärd ordentligt och kan behöva ersättas. Inspektera däck för ojämnt slitage
3

och " koppning "(grunda fläckar av slitbanan som ser ut som om de har blivit huggen ur). Detta är en indikation på att fordonet har studsa överdrivet och att fläckar av slitbanan har repig bort när de slår i trottoaren.
4

Mät avståndet mellan toppen av varje däck och i mitten av yttre hjulet väl kant. Om en eller flera mätningar är kortare än de andra, kan fjädern brytas på den platsen. Eftersom fjädrar och stötdämpare arbetar i samverkan med varandra, se till att även titta på fjädrarna när du bläddrar stötdämpare.
5

Släpp den initiala spänningen, eller "crack" klacken nötter (bara tillräckligt tills de blir lätt) på varje hjul innan du tar upp detta hörn av fordonet. Lyft bilen ett hjul i taget, säkert chassiet stöds på pallbockar. Ta bort muttrarna och hjul och ställ dem åt sidan.
6

Inspektera fjädern först, med hjälp av din droplight att belysa sin fulla omkrets. Torka bort olja och smuts från våren. Kontrollera om det finns sprickor och bristningar och andra tecken på slitage. Om någon fjäder måste bytas ska du byta ut dem i par, antingen på framsidan eller på baksidan.
7

visuell kontroll av stötdämpare nästa. Kontrollera stången sträcker sig från toppen av stötdämparen att kontrollera att den inte är böjd eller trasig. Kontrollera också staven efter gropfrätning eller scoring, som så småningom kan skada stötdämparen olja sigill. Kontrollera dammskyddet på toppen av stötdämparen för bucklor och sprickor som kan leda till stav skador. Kontrollera om det finns lösa eller saknade bussningar, och lösa eller trasiga fästen. Kontrollera också för oljeläckage. Torka bort olja och smuts från stötdämparen, och kolla efter sprickor och olja sipprar från den övre tätningen. Förekomsten av olja är inte alltid ett tecken på att stötdämparen läcker. Oljan kan ha stänkas på stötdämparen från en annan del av fordonet. Var noga med att kontrollera stötdämparen noga innan man beslutar att byta ut den. Kontrollera alla fyra fjädrar och stötdämpare grundligt, på samma sätt. Stressa inte genom jobbet. Vara noggrann kommer att garantera säkerheten för fordonet och dess passagerare.
8

Reparera eller byt ut skadade eller slitna fjädrar och stötdämpare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/106062.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.