Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Däckslitage Guide

Regelbunden inspektion av däcken på din bil eller lastbil är en viktig säkerhetspraxis. Däck slits ut med tiden och körsträcka. När däcken slits de kommer att ge visuella ledtrådar om de bär ner normalt eller om det är något fel. Normal däckslitage

normalt slitage för ett däck är en jämn minskning av mönsterdjup över däcket. Ett däck anses utsliten och skall bytas ut när profilen har sli-till mindre än 1/16 tum djup. Du kan avgöra om du har för litet mönsterdjup genom att sticka ett öre i slitbanan med Lincolns huvud mot däcket. Om du kan se toppen av huvudet, är däcket utslitet och bör bytas ut.

Däck får även ha slitlister som visas som massivt gummi barer tvärs över slitbanan då slitbanan hade slitits ned till den nivå där ska bytas.
onormalt slitage

Ojämn slitagevarnare är en indikation på någon form av problem med däcket. Gör en visuell inspektion av hela däcket och notera slitage mönster. Hur däcket har slitits kommer att ge en indikation på vad som är fel med däcket eller fordonet.

Excess bära ner i mitten av däcket är en indikation på over-inflation. Kontrollera fordonstillverkarens handbok för korrekt lufttryck och se till att alla däcken är ordentligt pumpade.

Jämnt slitage på utsidan av slitbanan med centrum inte bär är ett tecken på under inflationen. Denna slitbanan slitagekonturen kommer att bli ännu på båda sidor om däckets slitbana området. Om ett enda däck visar för lågt lufttryck slitage har det kontrollerats för läckor och repareras.

Större slitage på en enda sida av däcket anger däcket lutar för mycket in eller ut ur bilen. Slitaget kan orsakas av en suspension ur läge eller slitna delar i suspension eller styrsystemet.

Koppning är när slitbanan bär ojämnt runt däckets omkrets. Slitbanan kommer att bäras mer på något ställe än i andra när du går runt däcket. Koppning kan orsakas när ett däck är ur balans eller om en stötdämpare är utsliten. Enligt tiresafety.com
Fortsatt vaksamhet

, bara en av sju förare regelbundet kontrollera däcktrycket. Nyckeln för att jämna däckslitage och maximal livslängd på dina däck upprätthålla rätt däcktryck. Ojämnt däckslitage kan inte vara ett problem med däcket, men kan vara en indikation på andra problem i bilar fjädringssystem. Regelbunden däckrotation hjälper dig att undvika behovet av att ersätta ett däck tidigt om det finns problem i suspension.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101013.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.