Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Kan Du Dra av tändkablarna när motorn är igång?

Liksom de flesta funderingar i bilreparationer, är frågan om att avlägsna tändkablarna från en motor inte nödvändigtvis så mycket en av "kan" eftersom det är av "borde." Tekniskt sett ja, kan du hämta tillbaka tändkablarna bort av en motor som är igång lika lätt som du kan en som inte är igång, men det behöver inte nödvändigtvis vara gynnsamt för dig eller din bils god hälsa. Du kunde

bort en plugg tråd från en motor som är igång är inte sannolikt att resultera i katastrofala motorbortfall, särskilt om du sätter tillbaka den kort därefter. Alla tändstift misständning från gång till gång, du bara inte märker det eftersom det är intermittent, slumpmässigt och oftast händer så snabbt att cylinderns skjuter igen innan motorn har en chans att vibrera. Så, avsiktligt skapa en misständning genom att stickproppen tråd för några sekunder eller till och med några minuter är inte troligt att förstöra något på de flesta motorer.
Gemensamma Effekter på motor

De flesta motorer har en gummiring på framsidan av vevaxeln kallas en harmonisk balansaxel, på den yttre kanten av balanseraren är en tung, metallring. När explosionerna i motorns cylindrar trycka ner kolvarna, de krafter som de utövar snabbt accelerera vevaxeln. När denna acceleration är över, försöker veven att sakta ner, vilket resulterar i en ständig cykel av acceleration och retardation som yttrar sig som vibrationer i vevaxeln. Metallringen på balansblock motstår dessa plötsliga, men liten, vibrationer och hålla veven från att riva sig i två. Över en tillräckligt lång tidsperiod, en död cylinder och den resulterande kraftiga vibrationer kommer över-arbeta balansaxel, orsakar det att misslyckas. När det händer, kan du titta på allvarliga skador på motorn.
Effekter på Converter

Bilens katalysator fungerar ungefär som en masugn att omvandla giftiga gaser som produceras av motorn till mer inerta former som inte kommer att drunkna isbjörnar eller odla fisk med tre ögon. Omvandlaren utnyttjar oförbränt bränsle - vilket är i sig en förorening - som kommer från din motor och använder den för att driva ugnen i konvertern matrisen. Mer bränsle betyder mer värme. Killing gnistan i en cylinder kommer drastiskt öka mängden bränsle som strömmar in ditt avgassystem, som kommer, någon gång, få omvandlaren överhettas och misslyckas. Motorns styrdator kommer att kompensera för detta i viss mån, men du kan räkna med extra bränsle som går in i avgaserna.
Lean-Out

Beroende på datorns kontroll strategi, kopplar en plugg tråd och lämnar det så allvarligt kan steka något. När syret detekterar överskott bränsle i avgaserna, kan bilens dator anta att detta utgör ett nettoöverskott av bränsle genom alla cylindrarna. Den kommer att reagera genom att minska mängden bränsle som insprutas till alla de andra cylindrarna för att få luft /bränsleförhållandet tillbaka i linje. Den resulterande magert tillstånd kommer att öka i förbränningskammaren, vilket orsakar överhettning, detonation i motorn och, så småningom, komplett härdsmälta. De flesta datorer har programmering bestämmelser att ta hänsyn till en död cylinder, och kommer inte att reagera på detta sätt,. Men vissa gör det inte, och det finns inget sätt att vara säker på om du inte vet exakt hur din insprutningssystemet tror


Säkerhetsfrågor

Innan du drar ut kontakten tråden bort av en motor som är igång, komma ihåg att du är i själva verket, gripa tag i en strömförande ledning med ca 40.000 volt värde av elektricitet for genom det . Normalt kommer denna elektricitet passera genom tändkabeln och ras till tändstiftet, vilket fungerar som en grund. Men när du tar bort denna grund, är gnistan kommer att hitta nästa, mest praktiska marken. Om du råkar vara i kontakt med kroppen i bilen när du drar av kabeln, då blir det marken. Även el skulle normalt inte båge genom isoleringen, även om det är lite gamla och skadade, kommer att ta bort den primära grunden gör att gnista ganska fast besluten att få ut det sätt den kan. Det är inte troligt att döda dig om du inte har hjärta eller problem i nervsystemet, eftersom strömstyrkan är mycket låg - men känslan är snarare, ska vi säga, "livsbejakande."


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/75853.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.