Svenska Bil >> Auto Repair >> avgassystem >> Content

Tips om att ta bort syresensorer

Syresensorer har två grundläggande funktioner: uppströms sensorer nära grenröret dosera mängden syre och bränt bränsleblandningen i avgaserna, nedströms sensorer placerade nära katalysatorn övervaka katalysatorns effektivitet. Om för mycket bränsle eller för mycket syre läses av sensorn, sänder den informationen via radiosignal till PCM, vilket sedan gör justeringar i motorn för att korrigera problemet. Syresensorerna slits ut efter ett tag och behöver bytas under regelbundet underhåll schema. Att hitta rätt Sensor

Den svåraste delen av att ersätta en syresensor lokalisera den rätta. Fordon har numera minst två, men en del kan ha upp till fyra sensorer. Då sensorn misslyckas med att sända eller en märkbar problem i bränsleblandningen detekteras kommer PCM utlösa "kontrollera motorn" tänds för att upplysa bilägaren att det finns ett problem. Alla fordon byggda efter 1996 har universell PCM plug-in källor kallas "DLCs" eller "data anslutningar länk." En skanning verktyg eller kodläsare kan du ta reda på problemet eller begränsa den genom att ansluta den till DLC och sedan läsa koden. Men tänk om det står något i stil med, "krets misslyckande sensor 1 Bank 2?" Banker och siffror sensor används för att identifiera platsen för dem i avgassystemet. "Sensor 1" indikerar en främre eller uppströms sensorn mot grenröret, "banker" anger uppdelningen i avgassystemet, såsom ett Y-rör kommer från motorn eller en äkta dubbel avgassystem. Bank 1 är oftast placerad på samma sida av fordonet - vänster eller höger - som nummer ett cylindern. Så sensor en bank 2 skulle vara belägen uppströms nära grenröret på den motsatta sidan av den främsta cylindern.
Tillgång

Tillgång till några av sensorerna nuförtiden är något utmanande. De flesta fordonstillverkare placera lambdasonderna på väl synliga ställen som lätt kan nås. Andra kan få dig att undra vad de tänkte när de designade avgassystemet. Det finns verktyg för att göra det lättare för dig och ett trick eller två som kan fungera. När du har hittat rätt eller flera givare, koppla bort sensorn från kablaget.
Verktyg

Syresensorns nycklar eller hylsnycklar finns i de flesta delar butiker nuförtiden. Även om de gör jobbet mycket enklare, de är inte trollstavar. Begränsad tillgång fortfarande kommer att utmana dig, och korrosion på gamla givaren och avgasröret kan vara ett annat hinder. Ta bort sensorn när du har fått verktyget på det genom att vrida verktyget moturs. En viss grad av våld kommer att krävas, men om det inte känns som det kommer att vika, värma upp den del av avgasröret som omger trådarna i syresensorn kan hjälpa. Detta kan göras med en bärbar propanbrännare. Värm inte givaren också. Du Målet är att expandera avgasröret och inte givaren. Vara noga med att inte bränna dig, försök att ta bort sensorn med nyckel eller hylsa tills du lyckas. Om du inte har en ficklampa, prova att köra bilen tillräckligt länge för att värma avgassystemet upp för en stund och sedan frikostigt spraya smörjolja på sensorn.
Replacement Sensorer

Replacement sensorer varierar i pris från $ 50 till $ 120 en bit. Bosch gör en anständig direkt-fit eftermarknaden givare gjord speciellt för de flesta fordon till ett överkomligt pris. Återförsäljaravtalet kommer att sälja direkt-fit OEM-sensorer, men kommer att vara på den övre delen av prisintervallet. Du kan upptäcka i din jakt på det bästa pris som en universell sensor är tillgänglig för många bilar. Detta innebär att sensorn kan kopplas in och används i mer än en ansökan ospecifikt. Även om det är billigare och låter som en bra affär, kom ihåg att förutom att ta bort och byta syresensorn, du kommer att behöva klippa och ledningar splits - som troligen inte kommer att färgkoda på samma sätt på båda ändar. För några få dollar mer, kommer dina pengar vara väl spenderade för ett namn-varumärke direkt-fit syresensor gjord speciellt för din bil.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/exhaust-systems/70302.html

Previous:
Next:

avgassystem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.