Hur Check Oil & Water

En bil måste ha olja och vatten för att fungera korrekt. Utan ren olja i rätt mängd, kommer ett fordons motor gå varm som en följd av ökad friktion mellan viktiga motorkomponenter. Lagerytor och metall-till-metall kontaktytor kräver olja för att bilda en barriär eller film mellan de rörliga delarna. Om oljan barriären misslyckas, metall möter metall direkt, som kan bära den del i en mycket kort tidsperiod. Radiator vatten (eller kylvätska) måste vara närvarande i motorn för att minska temperaturen. Utan ordentlig kylning, kan motordelar expandera och allvarligt. Otillräcklig kylning kan förstöra känsliga gummi tätningar och packningar och orsakar läckage. Saker du behöver
Rags
Motorolja (om tillämpligt) katalog Kylvätska (om tillämpligt)
Visa fler instruktioner
1

Placera fordonet i parken eller neutrala, beroende upp din växellåda typ. Dra i nödbromsen. Stäng av motorn och höja huven. Vänta minst fem minuter innan motorn svalna och för oljan att falla ner i vevhuset.
2

Hitta din oljestickan och påfyllningsröret. Det kommer att vara på baksidan av motorn, mid-motor eller det kan vara upp front, beroende på din bilmärke. Du kommer att se en krok eller T-handtag som definierar oljestickan slutet, och det kan vara röd, gul eller någon annan färg som gör att det sticker ut.
3

Dra upp mätstickan från påfyllningsröret och torka änden rent med en trasa. Lägg märke till de små stansade spårvidd på slutet av stickan. Det kommer att ha en "kall" märke eller en "Hot" märket. Den kalla märkning gäller att kontrollera oljenivån med en kall motor. Den heta markeringen kommer betecknar nivå med varm olja. För en varm motor, mätstickan ner i påfyllningsröret tills det sitter.
4

Dra ut oljestickan och leta efter den våta oljan märke. Den våta oljan Märket skall vara även med den heta märket linjen. Om det står lägre, ta bort oljepåfyllningslocket från stora påfyllningsröret eller från ventilkåpan. Häll i tillräckligt med olja för att få upp nivån till den föreskrivna varumärket. För kall motor, fyll vevhuset med olja tills den når den kalla på mätstickan.
5

Titta på färgen och "känsla" till oljan. Gnid oljan mellan fingrarna. Om oljan ser krämfärgade och skummande, eller har en grynig känsla till det, bör det bytas tillsammans med oljefiltret. Tan-färgad olja kan tyda vattenförorening. En grynig känsla eller reflektioner metall i oljan indikerar fina metallspån som har slitna från ett lager eller metalldel.
6

Kontrollera kylaren vatten och överflödesbehållare när motorn har svalnat något. Ta inte bort kylarlocket eller överflödesbehållare på en varm motor. Först se om vatten finns i överflödesbehållare på rätt nivå - titta på markeringen indikatorerna på sidan av plasttank. Du kommer att se höga och låga nivå linjer. Om ditt fordon radiator inte har en tillgång mössa, måste du lägga kylvätska eller vatten till expansionskärlet.
7

Fyll behållaren med kylvätska eller vatten tills det når den höga märket på tanken. Återigen, anteckna vatten-kylvätska tillstånd. Det bör inte ha en rostig eller grädde färg till den. Om det finns en sådan missfärgning, kommer kylsystemet måste spolas. Sätt tillbaka locket.
8

sluta handen i några trasor och dra upp spaken tryckavlastning på kylarlocket för att släppa någon ånga. Spaken kommer att se ut som en liten ventil, och det låser i ett öppet, upprätt läge. Känn den övre kylarslangen - om det känns varmt och väldigt hårt, vänta några minuter innan motorn svalna ytterligare. Du kan släppa kylarens snabbt genom att köra slang vatten över de yttre fenor av kylaren. När den övre kylarslangen har mjuknat, vrid kylarlocket moturs och ta bort den.
9

titta ner i kylaren interiören, men hålla huvudet på sidan av öppningen. Vattennivån ska visas högst upp precis under kylaren halsen. Om du ser öppet utrymme till endera sidan av radiatorn öppningen, betyder det att nivån är för låg.
10

Använd en trädgårdsslang eller hink att tillföra vatten till kylarlocket öppningen tills den närmar sig toppen av nacken. Twist kylarlocket tillbaka medurs, samtidigt som du trycker ned på det. Vrid och tryck tills det sitter i låsande läge. Tryck spaken tryckutlösning nedåt tills den snäpper på plats.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70132.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.