Hur man fixar ett fan

En trasig kylfläkt kan orsaka att motorn överhettas och även orsaka skador på vattenpumpen. Lär dig hur du felsöker en elektrisk fläkt som vägrar att fungera. Om du har en grundläggande kunskap om elektricitet och elektriska kretsar, kommer detta att bli en lätt uppgift. På bara några minuter kommer du att kunna fastställa orsaken och - i de flesta fall - reparation det brutna svalare fan själv. Saker du behöver
spänningstest ljus
Två extra ledningar 2 till 3 meter lång
Multimeter
Visa fler instruktioner
1

Kolla för trasiga kablar eller lösa kopplingar runt fläktkrets. Inspektera kontakterna på fläktmotorn, relä, sensor eller värmekänslig strömbrytare, och den elektroniska styrmodulen (ECM) - bilens dator styrsystem. Dessutom, se till att kontrollera om en eventuell trasig fläkt säkringen. Dessa är vanliga och förbisett besvärliga fläckar som kan orsaka en fläkt för att misslyckas.
2

Kör och få motorn varm temperatur. Med motorn igång, använd en spänning testar lätt att kontrollera strömmen till motorn fläkten. Var extra försiktig och se till att hålla händerna och verktyg borta från bandet, fläkt eller någon annan motor rörliga delar. Om spänningen når fläktmotorn, bör testet lätt glöd.
3

Stäng av motorn när du ser ljuset lysa. Ansök direkt spänning till fläktmotor från ditt bilbatteri med hjälp av ett par extra trådar. Om fläkten inte fungerar, byt ut fläktmotorn. Om motorn fungerar, är ditt problem i motorkontaktdonet.
4

Lokalisera värmekänsliga omkopplare eller värme sensorn om fläktmotorn fungerar med likspänning och testet ljuset inte lyser. Du bör hitta givaren i kylaren, motorblocket, eller termostathuset.
5

Mät motståndet över uppvärmningen sensorn med multimeter. Med motorn vid sval temperatur (motorn avstängd), bör den registrera oändligt motstånd, med motorn på varm temperatur (motorn avstängd), bör du läsa lågt motstånd. Om båda avläsningarna statliga oändligt motstånd installera ett nytt värmesystem sensor, som är orsaken till din brist fläkt.
6

Kontrollera verkan av fläktens relä om värme sensorn registrerar variabelt motstånd. Servicehandboken bör specificera ström och jord kablar enligt färgkoder och det korrekta sättet att testa det. Om fläktreläet misslyckas testet ersätta det med ett nytt.
7

Kontrollera anslutningarna går till ECM när du bestämmer fläktreläet fungerar. Om du hittar trasiga kablar eller lösa kontakter, göra nödvändiga reparationer. Om du misstänker en defekt ECM ta bilen till en serviceverkstad för en dator analys. I de flesta fall är ECM sällsynt att vara orsaken till en sviktande fläkt. Ovanstående åtgärder bör ta dig till den grundläggande orsaken till ditt problem och hjälpa dig att fixa kylfläkten.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/69142.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.