Hur till Prov en gasspjällssensorn Med en voltmeter

The gasspjällssensorn (TPS) används av den elektroniska styrmodulen (ECM) för att bestämma motorvarvtalet. När du trycker på TPS, läser ECM TPS signalen och andra sensorer för att avgöra hur mycket bränsle för att injicera in i cylindern. De vanligaste TPS är potentiometern, som matar ut en variabel spänning beroende på positionen av gasreglaget. Om ECM upptäcker ett problem med gasreglaget signalen kommer ECM loggar en P0121 gaspådrag diagnostisk kod. Saker du behöver
Digital voltmeter
Motor elektriskt schema
eltejp
Wire borttagningsverktyg
Visa fler instruktioner
1

Kontrollera motorns kabelstam och bekräfta att alla anslutningar är täta och säkra. Kontrollera motorns kabelstam för skador, nötning eller korrosion. För att tillfälligt reparera en trasig eller skadad tråd, linda blottade ledningar med eltejp. Ta bort korrosion med bakpulver, vatten och en stålborste.
2

Hitta din gasspjällssensorn. Detta kan vara inne i motorrummet, på insuget eller på gaspedalen. Inspektera gasreglaget ledningar från sensorn till den elektroniska styrmodulen. Kontrollera att kablarna är fria från slitage, skador och korrosion. Inspektera koppling kopplingar och monteringsverktyg. Kopplingen ska röra sig fritt och gasreglaget Sensorn ska monteras säkert på fästet eller gaspedalen.
3

Lossa gasreglaget givaren. Granska schematiska för motorn och gasreglaget + V och jord. Vrid tändningen till "On." Ställ voltmetern för att mäta spänningen. Placera den positiva sonden på + V eller +5 terminalen och placera negativa sonden på marken. Spänningen bör vara ca 5 volt. Om spänningen inte är korrekt, kan det finnas ett problem med ECM givarförsörjning.
4

Vrid tändningen till "Off". Se den schematiska och lokalisera gaspådrag + V och jordanslutning på ECM. Ibland jordanslutningen kallas "Sensor Common." Ställ voltmetern för att mäta motstånd. Placera den positiva sonden på + V tråd på givarens kontakt och placera negativa sonden på + V-anslutningen på ECM. Vicka selen under mätningen för att avslöja en intermittent öppet tillstånd. Motståndet bör vara mindre än 5 ohm. Placera den positiva sonden på jordkabeln på givarens kontakt och placera negativa sonden på marken eller sensorn gemensam tråd på ECM. Vicka selen under mätningen för att avslöja en intermittent öppet tillstånd. Motståndet bör vara mindre än 5 ohm. Om resistansen är större än 5 volt, det finns en öppen krets i tråden. Byt ut kabeln och testa igen.
5

se schemat och lokalisera gaspådragssignalen på ECM. Placera den positiva sonden på signalledning på givarens kontakt och placera negativa sonden på sensorns signal kabeln på ECM. Vicka selen under mätningen för att avslöja en intermittent öppet tillstånd. Motståndet bör vara mindre än 5 ohm. Om resistansen är större än 5 volt, det finns en öppen krets i tråden. Byt ut kabeln och testa igen.
6

Återanslut gasspjällssensorn till motorns kabelstam. Avlägsna signalkabeln från ECM kontakt med en tråd borttagningsverktyg. Ställ en digital voltmeter för mätning av spänning. Placera den positiva sonden på signalen tråd och placera negativa sonden på marken. Variera gasreglagets sensorn. Spänningen ska variera från 0,5 volt till 4,5 volt. Om spänningen inte är korrekt, det finns ett problem med gasreglaget sensorn. Byt ut givaren och testa igen. Om spänningen är korrekt, kan det finnas ett problem med ECM. Ta bilen till en kvalificerad mekaniker för testning och reparation.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66644.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.