Felsökning av en Marine Propeller Shaft

Marine propellrar och axlar tar en konstant stryk när de utsattes för grov sjö, konstant acceleration och retardation, last och vatten kemikalier. Förutom motorn, utför propellern mesta av arbetet, driver ett kärl genom vattnet. En kardanaxel som går ur balans, sprickor eller deformeras på något sätt bör inspekteras och bytas ut. Inspektion kardanaxlar för operativa villkor bör vara en reguljär ritual, oavsett om båten ligger vid kaj eller gör ofta långväga kryssningar. Inspektera din propelleraxeln kan varna dig för problem som kan ligga framöver. Saker du behöver
Bruksanvisning
Mätur (om tillämpligt) katalog spetsig träpinne
Rak kant linjal
Hylsnyckelsats
Ratchet skiftnyckel
Avfettaren
Shop ljus
Förstoringsglas
Visa fler instruktioner
1

Placera en spetsig träpinne längs den vertikala kanten av rodret linjen. Förläng den spetsiga änden av pluggen ner till centrum av den maskinbearbetade änden av propelleraxeln. Rotera axeln flera varv och titta för någon märkbar vingla i axeln. Varje avvikelse kommer att indikera en böjd axel eller en borrning propeller som har blivit spänd eller ur läge. Om du har användning av en mätklocka, använda den för att läsa någon off-vinkel vingla på propelleraxeln.
2

Göra vissa cutlass axellagret inte tillåter alltför stora rörelser. Dra klingan fram och tillbaka och märker något glapp som verkar orimligt. Konsultera din instruktionsbok för högsta tillåtna avslut. Några vattentäta marina lagren kräver ett visst mått av fri lek, men de bör inte överstiga tillverkarens specifikationer. Överdriven slask i lagret indikerar lagret behöver bytas och kunde ha möjligen skadat propelleraxeln.
3

Demontera propellern från axeln, med rätt uttag. Dra propellern utåt från axeln, samtidigt märker hur lätt propellern separerar från axeln. Använd en hammare för att knacka på baksidan av propellernavet om det visar sig svårt att ta bort. Inspektera nyckeln och kilspåret. Nyckeln ska visas som en liten rektangulärt block av metall med ganska vassa kanter. Om nyckeln har missbildningar som krossade eller rundade sidor eller ändar, inspektera axeln är skadad. Axeln viktigt sätt får inte ha några missbildningar - det ska vara djupt med entydiga linjer. Om inte, bör axeln bytas.
4

Skjut propellern tillbaka på axeln utan att installera knappen. Kontrollera att propellern inte vickar på axeln kona. Vrid den fram och tillbaka och märker om den binder i någon riktning. Om den gör det, kan axeln måste lappas med ventil slippasta för att ta bort små grader. Detta kommer att säkerställa en bättre passform.
5

Rengör propelleraxeln med ett bra avfettningsmedel. Håll en rak linjal över toppen av axeln, i linje med dess längd. Leta efter några höga eller låga fläckar mellan propelleraxeln och linjal kant. Sådan avvikelse kommer att peka på en böjd propelleraxel.
6

Inspektera ren propelleraxeln med ett starkt ljus och förstoringsglas. Leta efter sprickor hårfäste trycket från den utgående delen av axeln till slutet. Inspektera slutet på axeln för spindel sprickor. Tillkännagivande om axeln har några spår, nötta ytor eller eventuella onormala repor. Leta efter små gropar i metallytan - detta indikerar rost och föroreningar. Se till avsmalning av axeln visas uniform med ingen platta fläckar. Byt ut kardanaxeln om du ser några av dessa skador.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66037.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.