Skillnaden mellan en Supercharger & en Blower

Tekniskt sett finns det ingen skillnad mellan en kompressor och en fläkt, "fläkt" är slang för någon enhet som driver in mer luft i en motor än den kunde föda ensam. Dock har de senaste åren bevittnat en skillnad i teknik som har lett många att ringa turboladdare, och vissa typer av kompressorer, "blåsare", medan andra typer av kompressorer är fortfarande hänvisade till deras rätta namn. Syfte

Motorer gör ström av brinnande bränsle, desto mer bränsle motorn förbränner desto mer ström den gör. Bränsle kräver syre för att förbränna, så allt som hjälper motorn att andas mer luft kommer att göra makten. Kompressorer och fläktar är luftkompressorer som tvång mata motorn mer luft än den annars skulle kunna använda.
Grundläggande skillnaden

Två grundläggande typer av luft kompressor är i använder idag: positiv förskjutning kompressorer och centrifugalkompressorer. Positiv förskjutning kompressorer är som hydraulkolvar i att de ska (teoretiskt) flytta samma mängd luft per varv oavsett hastighet. Centrifugalkompressorer (som turbos) använder snabb spinning propellerblad att knuffa luft mot väggarna, formad som ett snäckskal, i kompressorhuset. Luften squishes mot väggarna och sprutar ut ur höljet genom en öppning. Idag är positiv förskjutning kompressorer alltid kallat superchargers och allt annat kallas en blåsbälg.
Effektivitet

positiv förskjutning kompressorer gör sitt bästa arbete på låg RPM, vilket leder till enorma vridmoment och omedelbar gasrespons. Dock börjar de förlora effektivitet och värme i luften vid höga varvtal vilket resulterar i förlorade makten och ökad risk för motorknackning. Centrifugalkompressorer gör praktiskt taget ingenting på låga varv men är mycket effektiva när de får upp farten.
Ström

Centrifugalkompressorer tar väldigt lite ström att vända, vilket är anledningen till turboladdare använder dem uteslutande. Turbos förlitar sig på avgastrycket att snurra kompressorbladen. Sådant tryck skulle inte ha en chans att köra de interna delarna av en positiv förskjutning kompressor. Positiv förskjutning kompressorer kan sap enorma mängder ström. Top-fuel dragsters gör mellan 8.000 och 10.000 hästkrafter, men de kräver ca 500 hästkrafter bara för att vända sin enorma superchargers. Allt annat lika, kommer en centrifugalblåsanordning göra mer top-end hästkrafter än en liknande positiv förskjutning kompressor.
Bränsleeffektivitet

Kraft förlorade vid vevaxeln innebär att det finns mindre att flytta bilen på vägen. Allt som suger kraften från vevaxeln kommer att skada bränsleekonomi, vilket är varför bilar med positivt deplacement superchargers kommer alltid bli värre bränsle körsträcka än de med Centrifugalblåsmaskiner. Detta är särskilt sant för turbos, som inte kräver någon extra uteffekt från motorn som helst. Deras makt kommer från värme och tryck som annars skulle gå till spillo.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/95399.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.