Så att välja rätt motorolja för din bil

På samma sätt huden är en människokropp största enskilda organ, tänk på olja som den största enskilda komponenten i din motor. Det omfattar allt, transporterar bort värme från friktionsytor och bäddar in i lagren och gjutna motorkomponenter. Välja rätt motorolja inte nödvändigtvis utgör en svår process, men den spelar en viktig roll i motorns prestanda, bränsleekonomi och livslängd. Saker du behöver
Bruksanvisning
Visa fler instruktioner
1

För det enklaste sättet att välja rätt motorolja för din bil, helt enkelt kolla instruktionsboken, vilket bör ha den tryckt någonstans på de första sidorna. Alla bruksanvisningar kommer åtminstone ange regelbunden eller syntetisk olja och rekommenderade vikten. Om du inte har instruktionsboken, skriv bara året, märke och modell av din bil, följt av orden "bruksanvisning," i din favorit webbläsare.
2

Köp dieselolja för dieselmotorer. Diesel motorolja innehåller fler dispergeringsmedel för att ta itu med sot i motorn än oljor formulerade för gasdrivna motorer, tillsammans med mer tvättmedel för att minimera risken för svavelsyra bildas från diesel utspädning. Du kan använda diesel-specifik motorolja i en gasmotor, men tänk på att mineral-tung dieselolja allmänhet inte motstå låg temperatur slam uppbyggd samt vanliga oljor. Om du ser tecken på slam uppbyggd, växla tillbaka till en vanlig olja.
3

Använd en syntetisk olja för turboladdade motorer, högpresterande motorer eller de du regelbundet kör på höga varv per minut (rpm) eller användas för bogsering. Medan ens "full" syntet är inte helt utan vanlig mineralolja (en 100 procent syntetisk kan köra ungefär $ 400 per liter från och med 2010), minskar de inre friktion, tål höga temperaturer molekylär nedbrytning och motstå slambildning bättre än vanliga oljor . Dessa egenskaper främjar hästkrafter, bränsleekonomi, olja livslängd och motorns livslängd för alla fordon, men det syntetiska stabilitet spelar en avgörande roll för turboladdade bilar. Turboladdare innehåller extremt smala och varm oljepassager, som tenderar att "laga" olja i slam snabbt.
4

Köp en olja med en viskositet baserat på tillverkarens rekommendationer, driftsförhållanden och önskad prestanda. Multiviskosoljor oljor såsom 5W/30 är faktiskt lätta basoljor (5W, i det här fallet) med en viskositet förbättring (VI) tillsats som hjälper oljan fungerar mer som en tyngre vikt (30, i det här fallet) när vid eller över 210 grader Fahrenheit. Välj en tyngre vikt olja om du brukar använda din motor under ihållande laster (t.ex. bogsering) i varma miljöer, samt en lägre viskositet olja om du kör under normala förhållanden i kallare miljöer. I allmänhet kommer du vill bo inom ca 10W i dina tillverkarens krav. Om oljan är för ljus, kommer motorn att gå igenom lagren snabbare, om det är för tungt, kan den övre änden av motorn inte får tillräckligt med smörjning. Du kan komma undan med en lättare vikt om du kör full syntetisk olja, som är hala nog att det kommer att skydda lagren samtidigt ge de ökade hästkrafter och bränsleekonomi inneboende med lättare oljor.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/84580.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.