VW-chefen: Det ska bli roligt att köra elbil

Efter dieselkrisåret 2015 kom Volkswagen tillbaka starkt ifjol och blev som koncern världens allra största biltillverkare. Men enligt VW:s försäljningschef Jürgen Stackmann är krisen inte alls över.

– Vi satte ett nytt försäljningsrekord i Europa förra året och många marknader ser mycket bra ut även 2017. Vi har också visat att vi kan ta hand om de tekniska problem vi haft och vi har åtgärdat fler än hälften av alla bilar som ska fixas till. Kunderna vet också att vi bygger bra produkter, de litar på oss. Men vi måste också visa att vi klarar det här över tid.

Elbilar och självkörande bilar är ett sätt för Volkswagen att visa att de menar allvar med sin nya strategi och taktik. I Genève visar också Volkswagen den stora lyxiga coupén Arteon och en sjusitsig Tiguan.

– Det är en spännande tid i bilvärlden då vi ser både helt nya produkter och att de konventionella bilarna utvecklas. Vi kommer att ha de här två parallella världarna under en lång tid framöver.

Helt nya designmöjligheter

Enligt Stackmann kommer elbilarna i framtiden att bli något helt annat än det vi sett hittills

– Vi ser hur vår designavdelning plötsligt fått frihet igen, frihet att hitta nya och spännande lösningar när de inte behöver designa bilar runt en konventionell motor. Det kommer att ge oss nya möjligheter och nya bilar.

Det är viktigt att framtidens elbilar blir bilar som köparna vill ha och har råd att köpa. Produkterna kommer att avgöra hur snabbt försäljningen av elbilar ökar, det mer än att olika myndigheter ger stöd.

Jürgen Stackmann ser för Volkswagen ännu inte någon så kallad Brexit-effekt och inte heller Donald Trumps nya tuffare frihandelspolitik har påverkat VW:s försäljning eller strategi.

– Bilindustrin fattar beslut tio år framåt och det är inte så att vi kan flytta runt fabriker som vi vill. Det är för tidigt att säga hur Brexit och Donald Trump kommer att påverka industrin, vi får vänta och se. Men bilindustrin lever av frihandel och har alltid gjort.

Volkswagen bygger sin USA-bas i Chattanooga med flera fabriker men har också flera anläggningar i Mexiko.

– Mexiko är också en mycket viktig marknad för oss både vad gäller tillverkning och försäljning. Vi har också investerat mycket i Chattanooga och har flera investeringar på gång. Men vi får som sagt vänta och se vilka hur olika beslut påverkar oss.

 LÄS MER: Här är Volkswagens nya lyxcoupé

Lämna ett svar