Ford tävlar för att vinna – på vägen

Ford har några tuffa år bakom sig med vikande bilförsäljning på flera viktiga marknader. Men andra avdelningar inom koncernen har å andra sidan visat en strålande utveckling. Ford säljer transportbilar som aldrig för och prestandabilarna – bilar som Ford Mustang och Ford Focus RS – ökade sin försäljning med 60 procent förra året.

En av de stora nyheterna på bilsalongen i Genève var också nya Ford Fiesta ST – värstingversionen av nya Fiesta som lanseras till sommaren. Med Fiesta ST ska Ford Performance fortsätta att växa.

Varför har ni lyckats så bra?

– Vi placerade prestandabilarna och tävlingssatsningarna under ett och samma tak. Därmed kunde vi dra nytta utav utvecklingen inom tävlingsteamen. Vi har höjt kunskapsnivån, skaffat oss nya verktyg och använt allt det här i utvecklingen av nya bilar.

– Att bara tävla för att vinna och visa upp varumärket motiverar inte vad det kostar. Men vi har visat att det är lönsamt att tävla om vi också använder den verksamheten för att bygga nya och bättre bilar.

Viktig seger på Le Mans

Ford gjorde comeback på Le Mans förra året och vann det prestigefyllda 24-timmarsloppet i sin klass. Ford tävlar också i Nascar, i rallycross-VM och i rally-VM, bland annat.

– Vi är med och tävlar på rätt ställen, där verksamheten också ger oss något tillbaka och som vi kan använda för att bygga rätt bilar.

Ni vann på Le Mans – men märktes en sån seger också hemma i USA?

– Ja, verkligen, det gav ett stort genomslag. Vi hade många som följde tävlingen och många sa efteråt att de var stolta inte bara för Ford utan också över USA. Det var en viktig seger för oss.

Lämna ett svar