Volvos bil var självkörande vid Uber-kraschen

Förra året inledde Volvo och Uber ett omfattande samarbete med självkörande taxibilar. Samarbetet uppgavs då omsätta cirka tre miljarder kronor. Under vintern har Volvo klargjort att samarbetet endast omfattar hårdvara – XC90-bilar – och att Volvo utvecklar en egen programvara för självkörande bilar tillsammans med företaget Autoliv.

Uber har testkört självkörande Volvo-bilar i Pittsburgh, San Francisco och Tempe, Arizona. Uber bedriver också tester med andra tillverkare, bland annat Ford. Testerna har stött på vissa problem och när en XC90 krockade i fredags valde Uber att stoppa alla tester i alla städer.

Enligt Uber var den krockade Volvo-bilen i självkörandeläge och med två ingenjörer vid ratten. Det fanns ingen passagerare i bilen och ingen person skadades allvarligt vid incidenten där Volvo-bilen hamnade på sidan. Twitter-kontot Fresco News kunde snabbt visa bilder på Volvo-bilen och även en kortare filmsekvens där Volvon syns ligga på sidan på vägen. Enligt uppgifter från kraschen så var det en annan bil som var vållande då den körde på Volvon.

Redan i går, måndag, var testerna igång igen i USA. Uber kommenterade att det kändes säkert att sätta självkörande Volvo-bilar på vägarna i San Francisco. Uber har två Volvo XC90 registrerade i staden. Men tills vidare står Uber-bilarna i Arizona och Pittsburgh stilla.

Volvos meddelade efter incidenten att de avböjde att kommentera händelse tills dess att de fått mer information.

Men Volvos USA-chef Lex Kerssemakers har tidigare kommenterat Uber-testerna så här till branschtidningen Automotive News. 

– De får hantera sånt här, det är deras ansvar.

Kerssemakers syftade då på Ubers problem med att få tillstånd att testa självkörande bilar i San Francisco.

Lämna ett svar