Berggren: Så missuppfattas regeringens nya bilskatt

1. Skattehöjningen blir låg för de flesta

I sin sammanfattning försökte regeringen förklara på ett enkelt sätt vad som gäller men där finns en skrivning som missuppfattades av många. Det står att sänkningen från 111 gram till 95 gram ska gälla alla bilar men i regeringens utförliga promemoria står det att höjningen från 22 kronor per gram till 77 kronor per gram bara gäller under bilens första tre år och för bilar som registrerats efter den 1 juli 2018. Bilar som sålts före den 1 juli och som släpper ut mer än 111 gram får alltså en skattehöjning på 16×22=352 kronor per år jämfört med dagens skatt. 

2. Det gäller bara i tre år

Den kraftigaste skattehöjningen får nya bilar – sålda efter 1 juli 2018 – som släpper ut mer än 140 gram men höjningen av beloppet från 22 till 77 respektive 100 kronor gäller bara i tre år. För en bil som släpper ut 139 gram CO2 per km blir skatten 3 388 kronor plus eventuella tillägg och plus den fasta avgiften på 360 kronor. Men efter tre år sjunker skatten till dagens nivå igen vilket betyder att det i praktiken blir en CO2-avgift på 55 kronor per gram över 95 gram eller i det här exemplet 7 260 kronor totalt på tre år. I Centerpartiets förslag skulle samma bil få en CO2-avgift på 25 000 kronor direkt vid köpet men då höjdes å andra sidan miljöbilsbonusen till som mest 100 000 kronor.

3. Det finns alternativ

Många som hört av sig om regeringens förslag påpekar att elbilar, laddhybrider och gasbilar inte är ett alternativ för många bilköpare. De är för dyra och de kan inte erbjuda samma sak. Men det här håller på att förändras – snabbt. I dag finns det laddhybrider i alla storlekar och prisklasser och de kommande två, tre åren kommer utbudet av elbilar att explodera. Och – igen – det här gäller under de tre första åren av bilens livslängd. Då är inte ens en CO2-avgift på kanske 10 000 kronor speciellt mycket pengar sett till vad nya bilar kostar. Och det finns verkligen vettiga alternativ för den som vill slippa straffskatten.

LÄS MER: Så drabbas du av nya bilskatten – räkna själv 

Lämna ett svar