Volvo köper in sig i syskonmärket Lynk & Co

Under torsdagen presenterade Volvo Cars nya starka siffror för årets sex första månader.

Företaget ökar sin vinst med 21,2 procent och förväntas nå en omsättning på cirka 200 miljarder kronor när året når sitt slut.

I samband med presentationen av de gröna siffrorna avslöjade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att de nu ska utöka sitt samarbete med kinesiska Zhejiang Geely Holding genom ett nytt samrisksbolag. 

Genom licensavtal ska de dela fordonsarkitekturer och motorteknologi som kommer att hanteras av det nya samriskbolaget. Det kommer att ägas till 50 procent av Volvo Cars och till 50 procent av Geely Holding. Huvudkontoret ligger i Kina med ett dotterbolag i Göteborg. 

Den svenska biltillverkaren har också köpt en ”signifikant minoritetsandel” av premiummärket Lynk & Co som kommer att ägas till 50 procent av Zhejiang Geely. 

– Det kommer att vara ett separat märke inom gruppen. Vi har ingått ett licensavtal som öppnar för användandet av tekniken och utvecklingen av plattformar för våra framtida elektrifierade bilar, säger Håkan Samuelsson under en presskonferens i Stockholm. 

LÄS MER: Volvo visar stor vinstökning

Volvo köper andel av Lynk & Co

Med det utökade samarbetet ska Volvo och Geely kombinera resurserna när det gäller utvecklandet av plattformer för elektrifierade bilar. 

– Det här företaget kommer naturligtvis vara väldigt viktigt för det, framför allt med tanke på att Kina är den största marknaden när det kommer till elbilar, säger Håkan Samuelsson.

Det företag som utvecklar den nya teknologin kommer fortfarande att ha äganderätten, men själva teknologin blir tillgänglig för både Volvo Cars, Geely Auto och Lynk & Co via det nya licensavtalet.
De tro bolagen ska också fördjupa sitt samarbete när det gäller inköp av gemensamma komponenter i syfte att minska kostnaderna.

– Att bilda partnerskap för att dela kunskap och teknologier är vanligt inom bilindustrin. Det här samarbetet kommer stärka vår förmåga att utveckla nästa generations elektrifierade bilar.

Volvo Cars vd kan dock inte bekräfta en exakt procentandel av företaget.

– Den exakta procenten återkommer vi till eftersom det är beroende på en formell värdering. Men det kommer vara en signifikant minoritetsandel, säger han. 

LÄS MER: Volvos vd om nya satsningen på elmotorer

Nästa år släpps Lynk & Co 01

I oktober förra året visade Lynk & Co upp sin nya bilmodell 01 och tidigare i år presenterades även Lynk  & Co 03. 

Lynk & Co 01 börjar säljas i Kina under 2017 och först 2018 kommer bilen till Europa. Anledningen är att Geely vill trimma in fabriken i Kina innan de försöker – som första bil byggd i Kina – slår sig in i Europa.

Produktionskapaciteten i bilfabriken i Kina där Lynk & Co ska byggas ligger på drygt 300 000 bilar per år.

Lämna ett svar