Därför är superbilen GT så viktig för Ford

6 800 bilentusiaster köar för att få köpa en Ford GT för 450 000 dollar. Trots det har företaget valt att bara tillverka 250 exemplar om året. 

– En produkt som den här kräver ett visst mått av exklusivitet. Men på grund av de speciella materialen och den innovativa tekniken kan vi inte heller bygga den i några stora kvantiteter, säger Matt Leaver. 

BILTEST: Dyrast och snabbast genom tiderna – vi kör Ford GT 

Kamp om bilarna

Det låga antalet bilar har lett till en huggsexa bland de rika intressenterna, där spekulanter som väntas använda sitt fordon regelbundet och inte planerar att sälja det vidare får företräde. 

På så sätt ska Ford vinnlägga sig om att GT-bilarna finns ute på vägarna för att stärka varumärket. Som en del i den strategin kan även personer som har många följare på sociala medier gynnas när de ansöker om att få köpa något av de få kvarvarande exemplaren. 

LÄS MER: Floyd Mayweathers nya inköp – två ex av dyraste Ferrarin 

Ska visa vad Ford kan

Tanken är inte att den extrema GT-modellen ska öka tillverkarens intäkter. Istället ska den fungera som ett bevis på att de sitter på tekniken för att ta upp kampen med företagen i det absoluta toppsegmentet, där McLaren och Ferrari sedan tidigare har hittat sin plats. Det tror Ford kan få positiva effekter för försäljningen av de mindre exklusiva modellerna för en bredare kundkrets. 

Det återstår att se om tilltaget får önskad effekt, men hittills verkar strategin gå Fords väg. Det kolfibertäckta monstret har uppvisat prestanda klart jämförbara med de mer väletablerade konkurrenterna. Faktum är att racingversionen av bilen plockade hem en riktig prestigeseger i franska Le Mans i fjol. Det är just sådana framgångar som Ford anser kan lyfta hela varumärket. 

– Även en kund som köper en liten Fiesta kan känna sig trygg och stolt att de väljer en tillverkare som har expertisen att bygga en supersportbil av den här kalibern, säger Jamal Hameedi, chefsingenjör på Ford. 

LÄS MER: Här är supersportbilarna som flest köper 

Tar nya tekniken till andra modeller

Ford ser inte bara GT som ett verktyg för att höja sin status, utan också som en testbädd för innovationer som kan leta sig ner till billigare fordon i framtiden. 

Kolfiberkarossen och den automatiska vingen kommer nog aldrig att hamna på volymbilarna, men flera andra smarta lösningar känns mer nära till hands. Främst handlar det om att föra lärdomarna om effektiv aerodynamik ner i modellprogrammet, vilket kan ge minskat rullmotstånd och lägre bränsleförbrukning. 

Lämna ett svar