Världspremiär för nygamla Subaru XV

När Allt om Bilar provkörde Subarus crossover XV för fem år sedan så var testexpert Jan-Erik Berggren inte helt övertygad om dess storhet. Biltillverkaren hade ”snålat för mycket inuti”.
Det återstår att se vad bilexpert Berggren tycker om nya Subaru XV som nu gör världspremiär, men faktum är att det – trots det bekanta utseendet – i grunden handlar om en helt ny bil.

Ny plattform, nyutvecklad motor, nya säkerhetssystem och både längre och bredare kaross.

Vid förra årets bilmässa i Genève presenterade Subaru sin XV Concept och det är på den linjen som tillverkaren (naturligtvis) jobbat vidare. Den nya Global Platform (SGP) är grunden och erbjuder ”högre säkerhet och vassare vägbeteende”, enligt Subaru. Ja, nya strukturen i systemet ska till och med erbjuda ”världens högsta säkerhet” under många år framöver. Stora ord!

Konstruktionen ska vara mycket mer vridstyv för att öka stabiliteten och minska ljudnivån i kupén. Det senare lär glädja Allt om Bilars testexpert som anmärkte på precis just det för förra modellen.

SGP ska enligt Subaru absorbera 40 procent mer kraft i en krock, vilket ökar säkerheten. Dessutom är plattformen gjord för att kunna hantera andra drivkällor i framtiden, som till exempel el.

Motormässigt kommer Subaru XV först med en vidareutvecklad Boxermotor på 2 liter. Lättare, mer bränsleeffektiv och en effekt på 156 hästkrafter.

XV har lineartronic automatlåda, fyrhjulsdrift och 22 centimeters markfrigång (Subaru X-Mode). Dessutom är flera säkerhetssystem standard – förarassistanssystemet EyeSight håller koll framåt, Subaru Rear Vehicle Detection håller uppsikt bakåt och föraren hjälps ytterligare av både adaptivt helljus och kurvljus.

I nuläget har inga priser eller lanseringsdatum presenterats.

LÄS ÄVEN: XV en av de viktigaste bilarna på Genèvemässan 

 

Längd: 446,5 cm.

Bredd: 180 cm.

Höjd: 159,5 cm.

Axelavstånd: 266,5 cm.

Markfrigång: 22 cm.

Motor: 2-liters, 4-cylindrig Boxermotor.

Effekt: 156 hk.

Vridmoment: 196 Nm.

Transmission: Symmetrisk, 4-hjulsdrivning.

Växellåda: Lineartronic med 7 steg.

Hjul och däck: 225/55-18.

Lämna ett svar