Tre nya Hyundai i30 visade samma vecka

Hyundai visade sin nya i30 i vintras och först nu kommer versionen som kommer att sälja allra bäst i Sverige: kombin.

Billigaste i30 kombi kostar från 184 900 kronor och då får du en enliters bensinmotor med turbo och sexväxlad manuell låda. Lite roligare är kanske en 1,4-liters bensinmotor med turbo och sjustegad dubbelkopplingslåda på 140 hästkrafter. Vill du ha dieselmotor finns den i två versioner, 110 respektive 136 hästkrafter.

Den stora åttatumskärmen från vanliga i30 har förstås hängt med till kombin. Autobroms är standard men igenkänning av fotgängare kostar lite extra, precis som adaptiv farthållare.

Den stygga nya i30 är förstås prestandabilen i30 N. Redan när Hyundai gav sig in i rally-VM pratades det om N-bilar men det blev aldrig någon i20N som tänkt utan Hyundai valde att vänta till i30N. Troligen har det att göra med värvningen av Albert Biermann från BMW som fått se över Kias och Hyundais hela prestandabilsprogram – från GT-bilar till N-bilar.

i30N har flera olika körlägen där bilen anpassas till olika förhållanden. Motorn är på två liter och kan fås med 250 eller 275 hästkrafter. Till i30N finns en mindre femtumsskärm men det går att köpa åttatumsskärmen från de andra modellerna. I övrigt är det förstås många likheter med vanliga i30.

Efter årsskiftet kommer en i30 Fastback – en i30 med lite elegantare och sportigare design. Chassits har sänkts en aning och dämpningen har styvats till för att ge bättre köregenskaper. Fastback kan köpas meden 1,4-litersmotor på 140 hästkrafter eller en enlitersmotor på 120 hästkrafter. Båda är bensinare men Hyundai kommer med nya 1,6-dieslar till Fastback lite senare.

Lämna ett svar