Trafikverkets sommarförsvar – en armé av förarprövare

Saknar du körkort så är det ganska väntat att du nu på våren börjar tänka på att skaffa ett – förutsatt att du är över (eller blir) 18 år förstås. Torra vägar, nytvättade bilar och en längtan efter viss frihet har den effekten.

Och Trafikverket är vana vid den årliga körkortsanstormningen.

– På sommaren är det många som vill passa på att använda lov och semestrar till att ta körkort. Därför har vi planerat in flera åtgärder för att möta efterfrågan, säger Kristina Hagberg, förarprovschef på Trafikverket.

Försvaret ska rädda körkortsproven

Åtgärderna hon pratar om är rätt ordentliga. Det handlar om nyrekryteringar som ökar de anställdas antal med 15 procent, flyttade semestrar för ett 60-tal förarprövare och extra provtider. Men det finns ett till ”kanonförslag” för att hantera armén av körkortstester – förarprövare från försvaret.

Även pensionerade förarprövare tas in för att hjälpa till.

De extra provtiderna innebär att många orter kommer kunna erbjuda prov även på kvällar och helger – och den 13 maj anordnas en gemensam provdag i omkring 40 svenska städer.

– Till dig som planerar att ta körkort rekommenderar jag att du tar del av våra tips, bokar prov i god tid och är väl förberedd för både kunskapsprovet och körprovet. Du hjälper dig själv, sparar pengar och har större möjlighet att få ditt körkort i sommar, säger Kristina Hagberg.

LÄS ÄVEN: Allt fler kuggas i körkortsprov 

1. Ta del av informationen om vad du ska kunna för att bli en trafiksäker förare.

2. Planera utbildning och prov i mycket god tid.

3. Boka provet när du är en bit fram i utbildningen, minst sex veckor före. Vänta inte med att boka till sista stund!

4. HÄR kan du boka provtider. Bokningsläget förändras, så det kan löna sig att återkomma. Tänk på att det kan finnas provtider på andra orter.

5. Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet.

Källa: Trafikverket

Lämna ett svar