Svenskar vill behålla sina dubbdäck

Att luften blir renare när man kör med dubbfria däck är vetenskapligt bevisat, men det finns fördelar med både dubbdäck och dubbfria.

– Vi tycker att man ska välja däck efter väglag och behov, kör du i ett väldigt halt väglag bör du välja dubbdäck. Men kör du på välsaltade vägar i söder kan det gå lika bra med odubbat, säger Fredrik Daveby, vd för intresseorganisationen Motormännen.

Han menar att det är mycket som påverkar miljön förutom slitaget av dubbdäck, även om det är en bov.

– Bland annat kan det påverka hur bra man sopar på våren.

Vill se mindre utsläpp

Genom att välja det dubbfria alternativet kan man få ner utsläppen av partiklar avsevärt, och då rädda liv, enligt Naturvårdsverket.

– Många tidiga dödsfall beror på luftföroreningar. Fler dör faktiskt av luftföroreningar än i trafikolyckor, säger Leif Holmberg, enhetschef för luftenheten på Naturvårdsverket.

Han ser en positiv utveckling då luftkvaliteten blir bättre.

– Men det måste göras mer, det är väldigt viktigt, speciellt ur ett hälsoperspektiv, säger Leif Holmberg.

Naturvårdsverket vill se fler åtgärder för att öka andelen som väljer dubbfria vinterdäck. Bland annat säger myndigheten att man kan införa avgifter för dubbdäck på vissa sträckor, miljözoner och fler vägar till för endast miljöfordon.

För trafiksäkerhetens skull

Att vissa vägar stängs av för dubbdäck säger Fredrik Daveby kan göra att de som måste köra med dubbdäck åker längre, något som kan skada miljön mer.

För Motormännen är det viktigaste att konsumenterna får tydlig information och valfrihet.

– Är det en isgata behövs det dubbdäck, för trafiksäkerhetens skull, säger Fredrik Daveby.

LÄS MER: Liten skillnad mellan dubbat och friktionsdäck

Lämna ett svar