Svensk elbil ska byggas i Skåne

En eldriven stadsbil i premiumsegmentet – så beskriver Uniti sin planerade elbil. Den tresitsiga bilen är tänkt att användas som familjens andrabil, eller av unga pendlare. Priset ska landa på omkring 200 000 kronor. Företaget som är baserat i Lund drog in 11,6 miljoner kronor via crowdfunding i höstas, och de pengarna ska användas för att bygga en prototyp som ska visas upp redan efter sommaren i år.

Med hjälp av Siemens har Uniti tagit fram en fullt automatiserad produktionslinje som planerats helt virtuellt.

”Fabriken kommer att vara kapabel att producera 50 000 enheter det första året”, skriver Uniti i ett pressmeddelande.

Enligt Uniti ska anläggningen vara så automatiserad att man ”i princip kan ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet”.

”Öppet för alla”

De 11,6 miljonerna har man dragit in tack vare 570 investerare från 48 länder. Men nästa steg kräver betydligt mer kapital.

Nu förbereder Uniti en ny investeringsrunda: Den här gången behöver man 500 miljoner kronor.

– Vi välkomnar institutionella investerare men det ska vara öppet för alla. Vi jobbar nu med strukturen för hur kampanjen ska lanseras. Den kommer lanseras på vår egen sajt och vi räknar med att vi behöver locka 2-2,5 miljoner människor till sajten. Vi riktar oss mot hela världen. Vi ser även möjligheter att erbjuda förhandsbeställningar genom kampanjen”, säger Unitis ekonomichef Florian Schiewald till Breakit.

Om allt går planenligt ska de första elbilarna rulla ut till kunder vid årsskiftet 2018-1019. I dag är man 40 personer på Uniti, men vill växa till 200 anställda under det närmaste året.

LÄS MER: Succé för svenska elbilen Uniti

Lämna ett svar