Donald Trump vill skrota Obamas tuffa krav på bilindustrin

När Donald Trump valdes till USA:s president fick han ett stort stöd av den fackligt anslutna arbetarklassen. Ett stöd som USA inte sett sedan Ronald Reagans dagar.

En anledning till stödet var Donald Trumps löften om att ta tillbaka biljobben till USA. I flera tal sa Trump att USA:s bilindustri var på väg att flyttas till Mexiko.

Och nu är Donald Trump på väg att leverera sina löften. I veckan besökte han en bilmässa i Detroit och träffade cheferna för General Motors, Ford och Fiat/Chrysler.

Trump lovade att se över Barack Obamas nya tuffare utsläppskrav. Krav som bilindustrin anser är alldeles för tuffa och alldeles för dyra. Fords Mark Fields har beräknat att kraven skulle kosta industrin cirka en miljon arbetstillfällen och i pengar handlar det om investeringar på flera hundra miljarder kronor.

Ford har redan reagerat på att Donald Trump valdes till president med att flytta en stor investering från Mexiko till Michigan.

Delar facken

Donald Trump splittrar också den fackliga rörelsen i USA. Biljobbarna röstade på Trump medan de fackliga ledarna öppet stod bakom demokraternas Barack Obama och senare Hillary Clinton.

Splittringen handlar också om att flera av de nya biljobben i USA hamnat i sydstaterna – som till exempel Volvos nya bilfabrik – där bilfacken har en mycket svag ställning.

Under mötet i Detroit träffade Donald Trump det starka bilfackets ledare Dennis Williams som öppet stödde Clinton under presidentvalet. Nu måste Williams försöka övertyga Trump om att arbeta för bilarbetarnas bästa. Williams har också varit för tuffare utsläppskrav men Williams har också sagt att de omfattande frihandelsavtalet, som reglerar import av bilar till USA, behöver omförhandlas.

Där tycker Donald Trump och bilfacken i USA samma sak – men de får hårt motstånd av bilindustrin som anser att frihandelsavtalet är en grund i den globala bilindustrin.

Om Donald Trump lättar på avgaskraven kör han också bilindustrin i rakt motsatt riktning mot Europa som aviserat mycket tuffa krav på CO2 och nox från och med 2021 och framåt.

Lämna ett svar