Studie: Rattfyllerister gillar alkolås

1 januari 2012 permanentades ett system för alkolås efter rattfylleri. Har du gjort dig skyldig till grovt rattfylleri, upprepade fall av rattfylleri de senaste fem åren eller har diagnosen alkoholberoende så får du två års villkorstid. Övriga får ett års villkorstid. Naturligtvis blir du av med körkortet.

Det finns dock ett sätt för de dömda att behålla sitt körkort – om de betalar för ett alkolås till fordonet.

Nu har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort en enkätstudie. 1 100 frågeformulär har besvarats av de som haft alkolås under ett respektive två år, samt de som inte haft alkolås men tappat körkortet på grund av rattfylleri.

– De flesta upplever en förbättrad hälsosituation ett tag efter rattfyllerihändelsen. Respondenterna uppger att de dricker mindre alkohol, mer sällan eller aldrig och när de dricker är det mindre mängd än tidigare. Gruppen med alkolås har minskat sitt drickande mer än gruppen utan alkolås, säger Susanne Gustafsson, utredare på VTI.

LÄS MER: Påkörd av rattfyllerist – nu visar hon skadorna

Bland de som inte ansökte om alkolås var huvudanledningen att det kostade för mycket (64 procent). Övriga vanliga anledningar var att de inte har något missbruk och inte vill bli ”stämplade” med ett alkolås (37 procent) och att de klarar sig bra utan körkort (26 procent).

Studien visar också att det finns möjligheter till förbättringar av systemet. Bland annat uppger en tredjedel att det varit svårt eller ganska svårt att nå sin handläggare på Transportstyrelsen.

– Det finns också önskemål om en snabbare handläggningstid hos Transportstyrelsen, säger Susanne Gustafsson.

LÄS ÄVEN: Mjukare regler kring hasch och bilkörning

Lämna ett svar