Finska rallystjärnan har inte ens körkort

Kalle Rovanperä slog igenom på Youtube när han var åtta år gammal. Sonen till den förre rallystjärnan Harri Rovanperä, som vann Svenska rallyt 2001, kör en rallybil i filmen som hela Finland och hela rallyvärlden sett.

I dag står Kalle Rovanperä och knackar på dörren till VM-serien. Trots att det är flera år för tidigt. Rovanperä kan inte tävla internationellt utan dispens och i flera länder får han inte tävla alls utan körkort.

Nyligen möttes Elfyns Evans och Kalle Rovanperä i en rallysprint i Italien. Tävlingen kallas Memorial Bettega och Evans och Rovanperä möttes i finalen över fyra sträckor.

– Ska jag vara ärlig så var jag inte imponerad av honom i finalen. Jag var imponerad redan på uppvärmningen där jag tror att han var snabbast, säger Evans till brittiska sajten Autosport.

Elfyns Evans vann till slut finalen med 3-1.

”Har kört väldigt mycket bil”

– Jag tror inte att det finns några hemligheter, han har kört väldigt mycket bil. Men att kliva in i en WRC-bil vid 16 års ålder och köra på det sättet, ja, det är tydligt att det här är en väldigt stor talang. När jag var 15-16 år så drömde jag fortfarande om WRC-bilar. Det finns ingen tvekan om att han är redo för WRC-klassen redan nu, säger Evans.

Och det är fler som upptäckt supertalangen från Finland. Ford-stallets teamchef Malcolm Wilson har erbjudit tester i en Ford Fiesta WRC och Rovanperä har som en av väldigt få förare testat Toyotas nya WRC-bil. Toyotas teamchef Tommi Mäkinen studerade Rovanperä nog under testkörningen och imponerades över snabbheten och bilkontrollen.

– Det är otroligt vad han uppnått i den åldern, kommenterade Fords Malcolm Wilson när han träffade Rovanperä under det tyska VM-rallyt förra året.

Vann lettiska rallymästerskapet förra året

– Vi var väl alla lite överraskade när vi såg den där första filmen, när han var åtta år. Men uppenbarligen har han växt upp till en väldigt snabb ung förare.

Förra året vann Rovanperä det lettiska rallymästerskapet i en Skoda Fabia R5 och det ser ut att bli fortsatt tävlande utomlands i ytterligare några år. Kalle Rovanperä kan inte köra i det finska rallymästerskapet förrän han fyllt 18 år, den 1 oktober 2018.

Vi kan hoppas att Kalle Rovanperä snart får dispens för att tävla i Svenska rallyt. Om det inte går så borde han i alla fall nästa år få köra med ”Övningskörning” på bakluckan.

 

Du kan se den första Youtube-filmen på Kalle Rovanperä här.

Lämna ett svar