Skrällbeskedet: Peugeot vill köpa Opel

PSA Gruppen består i dag av bilmärkena Peugeot, Citroën och DS. Men får Peugeots ägare som de vill kan Opel bli en del av varumärkesfloran framöver. PSA och Opel har jobbat tillsammans med en ny plattform för flera suv-modeller och det samarbeet kan komma att fördjupas.

Enligt ett uttalande från den franska bilgruppen ”utvärderas ett antal initiativ med General Motors” men att det är för tidigt att säga något om utfallet av diskussionerna. Ett köp av Opel ska vara en av punkterna.

General Motors ville sälja Opel även under bilkrisåren 2007-2009. GM sålde Saab till Spyker och Victor Muller och var nära en uppgörelse med underleverantören Magna. Men den gången stoppade GM-ledningen affären i allra sista stund. I stället valde General Motors att vända förlustsiffrorna i Opel till vinst och för att klara det plockades bland annat systermärket Chevrolet bort från Europa.

Så sent som 2013 avslutades ett samarbete mellan GM och PSA då GM sålde sin ägarandel i det franska bilföretaget.

Nu kan det ändå bli en försäljning.

Blir en bilgigant om de går samman

Om PSA och Opel slås samman bildar de en bilgigant som för hela 16 procents marknadsandel i Europa. Därmed skulle PSA/Opel passera Renault och bli Europas näst största bilgrupp efter Volkswagen. VW blev nyligen världens största tillverkare och i Europa har VW-gruppen en marknadsandel på 24,1 procent.

En affär mellan PSA och Opel kan komma att offentliggöras inom ett par dagar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt branschanalytiker vill PSA köpa Opel för att öka sin volym och för att komma över Opels kunnande gällande elbilar och hybridbilar. Opel står inför en av årets mest intressanta lanseringar då de ska visa upp sin egen version av Chevrolet Bolt, som hos Opel heter Ampera-e.

PSA-gruppens högste chef Carlos Tavares har framgångsrikt vänt förlust till vinst i PSA. Samma sak har hänt i Opel där vd:n Karl-Thomas Neumann presenterat flera fina bilmodeller de senaste åren och verkligen fått fart på försäljningen. Men GM är bekymrade över Opels anläggningar i England och den stundande brytningen med EU.

General Motors har ägt Opel sedan 1929.

BILTEST: Så bra är nya Opel Mokka X

Lämna ett svar