Så slår vårbudgeten mot din bil

1. Regeringen vill sänka brytpunkten för att tvingas betala koldioxidskatt från 111 till 95 gram. Avgiften är då 22 kronor per gram vilket betyder en skattehöjning på upp till 352 kronor för alla bilar – gamla som nya – som släpper ut mer än 111 gram. Övriga mellan 95 och 111 gram får en höjning på 22 kronor per gram.

2. Regeringen vill införa en skattehöjning under de tre första åren för bilar som säljs efter den 1 juli 2018. Höjningen gäller alltså bara nya bilar efter det datumet – inte de bilar som säljs nya före 1 juli 2018.

3. Den treåriga skattehöjningen sker i två steg. I första steget höjs avgiften per gram från 22 till 77 kronor för bilar som släpper ut 95 till 140 gram per kilometer. För bilar som släpper ut mer än 140 gram kostar det 100 kronor per gram över de 140. 

4. Den tillfälliga höjningen över tre år betyder en rejäl bilskatt för bilar som släpper ut mer än 140 gram. Över tre år handlar det om en skatt på mellan 10 000 och 30 000 kronor. 

5. Regeringen vill också göra om beräkningsmodellen för dieselbilarnas miljötillägg. Det betyder att dieselbilen i regeringens förslag blir något dyrare än tidigare under hela bilens livslängd.

6. Efter tre tre första åren sjunker avgiften per gram till de normala 22 kronorna men gränsvärdet är som ni ser ovan det nya 95 gram.

7. Kritikerna har menat att de här skattehöjningarna för de allra flesta nya bilar efter 1 juli 2018 drar in mer pengar till statskassan än vad som betalas tillbaka i form av premier och rabatter på miljöbilar. Bilägarna är alltså med och finansierar resten av förslagen i budgeten.

8. Regeringens vill ge så kallade bonusar till bilar som släpper ut under 65 gram. Bonusen är från 7 500 kronor och upp till 45 000 kronor med en linjär ökning vart efter utsläppen minskar. Det här betyder bonus till el-bilar och många laddhybrider samt till etanol- och biogasbilar.

9. Regeringen vill ta bort dagens system med femårig skattebefrielse av så kallade miljöbilar men de bilar som är inne i en skattebefrielse påverkas inte. När det är dags att betala skatt räknas de här bilarna som vilken äldre bil som helst – de påverkas alltså inte av den treåriga skattehöjningen.

10. Regeringen arbetar med att införa de nya mätvärdena för utsläpp som ska införas i Europa i höst. Nya mätmetoder betyder med största säkerhet högre utsläppsvärden – men riktigare då de baseras på en mer ärlig mätning. De nya mätmetoderna kan också komma att påverka utsläppen från främst laddhybrider och kanske kommer de att ramla över den viktiga gränsen på 65 gram, och då inte få någon bonus alls.

11. Vill du köpa en bil som släpper ut mycket – drar mycket – så är det kanske klokt att göra det före den 1 juli 2018. Om regeringen nu får igenom sin vårbudget.

LÄS MER: Billigast och dyrast – vi jämför regeringens och centerns bilskatteförslag 

Lämna ett svar