Berggren: Satsa gärna ännu mer på Klimatklivet

Regeringen fick massiv kritik för sin nya bilskatt. Och när jag berättade om förslaget och dess detaljer fick jag ta del av kritiken. Här fanns allt från skattehatare i allmänhet till Trump-anhängare som menade att klimathotet bara är nys och påhitt. Men här fanns också ärligt oroliga människor som var rädda för att de inte skulle ha råd att äga och köra en bil i framtiden.

Till de senare vill jag bara säga två saker:

1) Bensin- och dieselbilar kommer att finnas att köpa under många, många år till och de kommer att renas för att inte släppa ut varken CO2 eller skadliga partiklar. Konkurrensen i bilvärlden kommer också att pressa ner priserna på de här bilarna.

2) Det kommer att finnas bra och billiga laddbara bilar framöver. Redan i år och nästa år presenteras flera nya bilmodeller.

Om vi ändå är överens om att vi behöver sänka utsläppen från fossila drivmedel så är Klimatklivet ett brett och bra sätt att hjälpa till med nödvändiga investeringar. För det behövs en bred satsning på olika alternativ. Det handlar inte om att alla ska montera en laddbox eller en laddstolpe vid sin parkeringsplats eller att alla ska köra biogasbil eller vätgasbil. Det handlar om att vi behöver göra rätt sak på rätt ställa i transportkedjan.

Elbilarna har en enorm potential där vi varje dag ser nya användningsområden. Men elbilen passar inte alla i det avlånga Sverige och därför behövs även gas- och etanolbilar. Och självklart kommer det att behövas även stora bensin- och dieseldrivna bilar i framtiden. Någon gång kommer också brytpunkten där regeringen inte kan plocka in miljöskatter från transportsektorn, då transporterna helt enkelt inte påverkar miljön så mycket som i dag.

Regeringen har hittills delat ut en dryg miljard inom ramen för Klimatklivet och skjuter nu till 500 miljoner, från de tidigare beslutade 700 miljoner kronorna per år. Jag hade gärna sett ännu mer pengar till Klimatklivet eftersom det behövs en ännu snabbare utbyggnad av ny infrastruktur för laddning och satsning på biobränslen. 

Jag hade också gärna sett en tydligare morot för energibolagen att blanda i biobränslen i dagens fossila bränslen. I bilskatteförslaget görs ingen skillnad på miljövänlig diesel och vanlig diesel.

På de stora bilsalongerna har tillverkarna i flera år rullat fram laddbara bilar i alla storlekar och former. Och från och med nästa år kommer vi att få se flera av dem i våra bilhallar. 

Då är det dags för oss alla att börja ta det där Klimatklivet på allvar.

LÄS MER: Så slår regeringens bilskatt – 11 viktiga punkter

Lämna ett svar