Så lurar bedragarna dig vid bilförsäljningen

Allt om Bilar har tidigare skrivit att bedrägerier i samband med bilförsäljning ökat det senaste året. Nu går försäkringsbolaget If ut och varnar för en ny bluffmetod. De har de senaste veckorna fått in flera anmälningar om fall där bedragarna gått till väga på ungefär samma sätt.

En person som lagt ut sin bil till försäljning på nätet blir kontaktad av ett företag som erbjuder sig att hjälpa till med försäljningen. I vissa fall har de påstått sig redan ha en köpare som är mycket intresserad av bilen.

Företaget möter upp säljaren och man skriver på ett kontrakt som ser korrekt ut. Enligt företaget ska bilägaren få betalt när bilen är såld. Men efter att ägaren lämnat ifrån sig bil och nycklar har hen inte sett röken av vare sig bilen, företaget eller några pengar.

Framstår som trovärdiga

– Samma grundregel gäller i ett sådant här fall som när man säljer en bil direkt till en privatperson – gå inte med på några delbetalningar eller likande utan behåll bilen fram till att du fått köpesumman, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Eftersom man i dessa fall frivilligt lämnat ifrån sig både bil, nycklar och papper ses det inte som stöld, och täcks därför inte av försäkringen.

För att verka trovärdiga har företagen ofta seriösa hemsidor där de påstår sig ha samarbeten med försäkringsbolag, bilorganisationer eller till och med Transportstyrelsen. If råder alla att noga kolla upp ett bolag innan man anlitar det vid bilförsäljning. 

LÄS ÄVEN: Ska du sälja din bil? Så gör du en bra affär

– Läs på om eventuella företag som kontaktar dig – kolla allt ifrån nätrecensioner till Råd och röns svarta lista.

– Kräv legitimation av den person du träffar, oavsett om denne är privatperson eller från ett företag.

– Vill personen provköra bilen? Åk med!

– Lämna inte över alla bilnycklar och behåll även registreringsbeviset fram till att affären är klar.

Källa: If

Lämna ett svar