Så botar du åksjuka i bilen – 6 enkla steg får påskresan

Ford har låtit undersöka hur förare och passagerare kan undvika åksjuka. Enligt undersökningen drabbas så många som två av tre någon gång av åksjuka. Symptomen blir också värre om personen tittar nedåt i en smartphone eller surfplatta.

Enligt de forskare som arbetade på uppdrag av Ford kände de flesta symptom redan efter tio minuters skärmtittande i bilen. Men om skärmen placerades högt upp blev testpersonerna mindre åksjuka.

– Åksjuka är ett komplext problem och en naturlig reaktion mot onaturliga stimuli. Tillståndet går inte att bota som sådant, men vi tittar på alternativa sätt att mildra symptomen. Faktum är att åksjuka kan förhindras till en viss grad genom en lugnare körstil utan onödiga inbromsningar, säger Dr. Jelte Bos, Professor vid TNO som arbetar inom undersökningen Ford beställt.

Gäspningar och svettningar är tidiga varningssignaler på åksjuka. Själva åksjukan uppstår då ögats signaler till hjärnan inte samarbetar med signalerna från balansorganen inuti öronen. Spädbarn kan dock inte bli åksjuka utan problemet kommer först när barnet börjar att gå. Däremot kan husdjur bli åksjuka – till med guldfiskar, enligt Fords forskare.

Så här tycker Fords forskare att du ska undvika åksjuka:

* Sätt dig i mitten om du måste sitta i baksätet, men sitt helst i framsätet.

* Föraren bör köra i ett jämt och fint tempo och undvika kraftiga inbromsningar, hastiga accelerationer och potthål.

* Försök att distrahera dig, utan att behöva titta ner. Lyssna exempelvis på musik, eller sjung en snutt själv. 

* Drick Coca Cola, ät kakor med ingefära, och se till att undvika kaffe.

* Använd en kudde eller något annat för att stabilisera ditt huvud så det kan vara så still som möjligt.

* Använd luftkonditioneringen för att få bra luft i bilen. 

Lämna ett svar