Renault misstänks för utsläppsfusk – i 25 år

I spåren av Volkswagen-skandalen började franska myndigheter utreda flera biltillverkare. Tester visade att utsläppen av kväveoxider kunde vara upp till tio gånger det tillåtna värdet, och att flera tillverkare – GM, renault och Fiat/Chrysler– manipulerar utsläppen under vissa förhållanden.

Tillverkarna har utnyttjat ett kryphål i reglerna som tillåter mjukvara för ökade utsläpp för att skydda motorn mot skador.

I Renaults fall gäller det teknik som ska avhjälpa problem med att igensotade turboaggregat. För att komma tillrätta med problemet stängs delar av avgasreningen av om lufttemperaturen befinner sig utanför intervallet 17-35 grader. Bilarna har testats nära normal rumstemperatur då hela avgasreningssystemet varit aktivt. Väl ute på vägen, under andra temperaturförhållanden stiger utsläppen dramatiskt.

Renault och flera andra tillverkare hävdar att man agerar helt utifrån regelverket – och det är den frågan som ska prövas rättsligt.

Anklagelserna gäller främst nyare dieselbilar men kan sträcka sig ända tillbaka till 1990 vid lanseringen av Renault Clio.

Enligt dokument som har lämnats över till franska åklagare pekas hela Renaults ledning ut som ansvariga – inklusive högsta chefen Carlos Ghosn.

Renault har ännu inte kommenterat de senaste uppgifterna.

Lämna ett svar