Rekordmånad i bilhallarna – men färre väljer diesel

Det har aldrig sålts så många bilar i Sverige som nu. Augusti blev en ny rekordmånad och prognosen på 375 000 sålda bilar i år, även det ett rekord, är på väg att uppfyllas.

Under augusti månad ökade försäljningen med 9,5 procent och månaden blev den bästa sedan branschorganisationen BilSweden började mäta försäljningen 1942.

– Högkonjunkturen i kombination med låga räntor, en stark arbetsmarknad och köpstarka hushåll är några förklaringar till att efterfrågan på nya bilar är så stor, säger BilSwedens vd Bertil Moldén.

– BIL Sweden har en prognos om 375 000 nyregistreringar för kalenderåret 2017, vilket i sin tur är all time high sedan vi började mäta 1942. Denna starka augusti pekar mot att prognosen kommer nås, fortsätter Bertil Moldén.

LÄS MER: 11 populära suv:ar med brister 

Nya bilar betyder ökad säkerhet

Bilbranschen gillar förstås att det säljs nya bilar men Bertil Moldén tycker också att det är viktigt för trafiksäkerheten och miljön.

– Att fler nya bilar kommer ut på marknaden, samtidigt som gamla bilar skrotas ut, är bra för miljön och trafiksäkerheten. Exempelvis så släpper en ny bil i dag bara ut hälften så mycket koldioxid som en bil som såldes i början av 80-talet. Dessutom är nya bilar betydligt trafiksäkrare än äldre bilar, säger Bertil Moldén.

LÄS MER: 11 nya bilar du inte ska köpa 

Bakom försäljningssiffrorna finns flera tydliga trender. Efterfrågan på laddbara bilar ökar och andelen dieselbilar sjunker. Visserligen såldes det fler dieselbilar i augusti i år jämfört med förra året men sett över helåret sjönk andelen dieselbilar till drygt 51 procent från drygt 53 procent förra året.

– Under de första åtta månaderna i år ökade nyregistreringarna av supermiljöbilar, dvs elbilar och laddhybrider, med 42 procent. Det är visserligen en uppgång från låga nivåer, men trenden är positiv med successivt ökade registreringar varje år, säger avslutar Bertil Moldén.

Topp 10: Här är mest sålda bilarna januari-augusti

1. Volvo XC60 

2. Volvo S/V90

3. VW Golf

4. Volvo S/V60

5. VW Passat

6. Volvo V40N

7. VW Tiguan

8. BMW 5-serie

9. Fiat Ducato

10. VW Polo

Lämna ett svar