Premiär för Franska ”Porschen” Alpine

Förra året presenterades Alpine Vision Concept – och nu när den produktionsklara bilen visas upp konstaterar vi att skillnaderna är mycket små jämfört med konceptbilen.

Alpine A110 har tydliga designreferenser till sjuttiotalsbilen med samma namn. Framförallt gäller det den udda placeringen av strålkastarna och formen på huven. På sjuttiotalet hade Alpine fler rallyframgångar.

Bland annat var Alpine först över mållinjen i Monte Carlo-rallyt 1971 med svenska rallyföraren Ove Andersson bakom ratten.

Andersson blev senare under sin karriär arkitekten bakom Toyotas rallyteam med förare som Juha Kankkunen och Tommi Mäkinen.

Samma principer som originalet

Den nya A110 bygger på samma grundprinciper som det klassiska originalet: Kompakt, lätt och smidig. Bilens plattform och kaross är helt byggda i aluminium för att spara viktiga kilon.

En av de uppenbara konkurrenterna heter Porsche 718 Cayman, men Alpine har inte avslöjat några detaljer om motor och effekt. Den informationen sparar man på till premiären på bilsalongen i Genève 7 mars.

Troligen har Alpine valt att använda samma motor som i konceptbilen: En fyrcylindrig turbomotor på 1,8 liter. Effektsiffran väntas landa på omkring 250 hästkrafter som skickas till bakhjulen via en dubbelkopplingslåda.

Bilen kommer att bli en lättviktare, och Alpine har tidigare bekräftat att 0-100 ska klaras av på 4,5 sekunder.

På Renault har man indikerat att det här är en första modellversion. Det är alltså inte osannolikt att vi kommer få se en vassare version trimmad av Renaultsport längre fram.

Redan förra året var det möjligt att förhandsboka en bil mot en handpenning på 2000 euro.

Lämna ett svar